If you’re not at the table, you’re on the menu

Het is een graag geziene gastspreker. Frans van Drimmelen, directeur-eigenaar van PA-bureau Dröge en Van Drimmelen en schrijver van het Handboek Public Affairs. Hij weet als geen ander hoe de belangenbehartiging in politiek Den Haag eraan toegaat. In de voorafgaande jaren heeft hij al meerdere malen zijn visie op het belang van een goede lobby met ons gedeeld. Vandaag was hij weer van de partij. Met nieuwe inzichten en bestaande feiten. We laten er een paar de revue passeren.

-       Er verandert iets in de politieke arena. De babyboomer neemt het over. Beleid maken is niet langer het domein van de overheid. De bevolking draagt zelf plannen aan. Iets om rekening mee te houden.

-       Timing, timing, timing. Alles draait om een goede timing. Zorg dat je er zo vroeg mogelijk bij bent in het besluitvormingsproces. Denk dus aan de rol van deambtenaar!

-       Weet wat je gaat vragen! Gaat het om een wetswijziging, om geld of om aandacht? En bedenk dat een ander er iets mee moet kunnen. Oplossingsgericht, dat is je basishouding.

-       Leef je in in de belangen van een ander. Zoek de overeenkomsten en niet de verschillen. Juist in de overeenkomsten zit de meest acceptabele oplossing.

-       If you’re not at the table, you’re on the menu. Eten of gegeten worden. Dat spreekt voor zich.

-       Om af te sluiten met: een garantie voor een effectieve lobby kan je niet geven. Een opdrachtgever moet kunnen vertrouwen op je kennis en je kunde. Waarvan akte!

Voor ons ligt de PA-opdracht van Antes. Met deze adviezen is in ieder geval de eerste stap al gezet! We pakken ze op en nemen ze mee!