Strategie & Corporate Story

Zonder strategie geen Corporate Story. Het klinkt heel logisch, maar de praktijk wijst vaak anders uit . Bij welke bedrijven wordt de Corporate Story nu echt als kompas voor hun communicatie gebruikt? In deze tijd – waarin alles snel gaat en vooral leuk moet zijn – is de inhoud van de content vaak het ondergeschoven kindje.  Virals – neem de Evian Babies – moeten vooral een grote hoeveelheid fun hebben om shareable te zijn. Maar wat is nu de link met het verhaal van het bedrijf? Die is niet echt duidelijk, met als gevolg dat het bedrijf of de organisatie erachter vergeten wordt. 

Binnen het eerste deel van de minor zetten we juist die strategische bril op. Wat is het verhaal dat een organisatie – in het bijzonder jullie eigen op te richten PR-bureau - wil vertellen? Wat is het verhaal dat een organisatie maatschappelijk relevant maakt? Dat zal een verhaal moeten zijn dat de essentie van je bestaan beschrijft. Een verhaal dat raakt, bindt en boeit. Een verhaal dat de moeite waard is om door te vertellen. Niet alleen om de fun of emotie maar met name om de inhoud. Gebaseerd op een goede strategie. En daar zijn ook prachtige voorbeelden van. Kijk eens naar de viral van bijvoorbeeld War Child en ervaar het verschil.

Om tot een krachtig en strategisch verhaal te komen maken we gebruik van de CAST-methode van Sykes (2013). Het model vormt de leidraad voor de opbouw van de colleges: 


WEEK 1: CONTEXT & AUDIENCE

PR is het vertellen van verhalen die verbinding maken met de maatschappelijke context”
— Jos Govaart COOPR

En dat geldt natuurlijk ook voor onze PR-bureaus. Wat is jullie maatschappelijke relevantie en waarin onderscheid je je van al die andere PR-bureaus? Daar ga je naar op zoek. Om uiteindelijk een authentiek verhaal neer te zetten. Een verhaal dat de essentie van jullie bestaan beschrijft en waar ook je audience warm voor loopt. 

Ik heb een verschrikkelijke hekel aan iemand die beweegt, maar niet weet waar naartoe
— Johan Cruijff

Voor een krachtig verhaal zijn keuzes nodig. Scherpe keuzes. Positioneren is niet altijd even gemakkelijk. Dat betekent ook loslaten. In deze eerste week komt Jos Govaart langs. Hij deelt zijn visie op het communicatievak. Ook bezoeken we enkele bestaande bureaus. Welke keuzes hebben zij gemaakt? En wat is hun verhaal? We horen het van Sterk Werk Communicatie,  Bijl PR, Mr. Koreander en Van Hulzen Communicatie


WEEK 2: STORY

De keuzes zijn gemaakt, de positionering is een feit. In deze tweede week ga je echt aan de slag met het verhaal. Maar niet voordat je je hebt verdiept in de theorie rond de Corporate Story én Theo Hendriks je de ins en outs van storytelling heeft bijgebracht.

Enne... de klanten kloppen aan! Voor een relevant en authentiek PR-verhaal. Werk aan de winkel dus! 


WEEK 3: TELL

Deze week komt het erop aan. Werken aan de eindpresentatie van je bureau. Wat heb je je publiek te vertellen, hoe geef je je verhaal nu precies vorm en hoe rol je het  - online en offline - verder uit? Kortom: hoe vertaal je je verhaal in concrete content?

Daarvoor kan je misschien nog wel wat hulp gebruiken. Fleur Willemijn van Beinum is specialist als het gaat om storytelling en contentstrategieën. Ze heeft haar sporen verdiend op dit vlak en tal van grote merken bijgestaan om hun verhaal ook daadwerkelijk op de bühne te krijgen. Pen en papier in de aanslag, graag!
Het beeldverhaal neemt Daan Vree voor zijn rekening. Hij legt je uit hoe je een scenario voor een verhaal schrijft.

En dan zitten de eerste drie weken erop. Eind september is het verhaal van julie PR-bureau een feit. Tijd om met de eerste grote opdracht aan de slag te gaan.


Those who tell - and live - the best stories wil rule the future
— Jonah Sachs ''Winning the story wars"