ron van den berg

Kroonluchters, koffie en Elvis

Het Erasmusplein in Moerwijk…. Waar is dát, dacht ik. En hoe kom ik er. Collega T. wist het ook niet. 9292 bood uitkomst. T. pakte zijn fototoestel, ik mijn schrijfblok en we gingen. Het werd de tram. We stapten uit voor een betonnen gebouw. Een stille, grijze ochtend in 070.

Het adres bleek op de zesde verdieping. We belden aan. Gestommel achter de voordeur. Henk deed open, een brede lach. We gluurden naar binnen. Ons mond viel open. Geel behang, kroonluchters, overal posters van popsterren. Elvis klonk uit een kamer. Tilly had de koffie al klaar. Henk riep: “Kom verder!” Een groter contrast met de buitenwereld kon niet.

De eerste vraag - “Hoe lang wonen jullie hier?” - bleek genoeg om anderhalf uur aan verhalen los te krijgen. Over de wijk. Henk: “Lekker rustig, niks aan de hand toch?” Over hun werk. “Ik zat bij de trammaatschappij. Sporen vernieuwen. Lachen joh, lekker een peukie, zonnetje op je hoofd. Wat wil je nog meer? Ik heb denk ik in die jaren het hele netwerk van Den Haag wel in m’n handen gehad. Zwaar werk? Ja, maar ja joh.” Over elkaar: “Hartstikke verliefd. Hoe lang zijn we nou samen? Een jaar of 50? Ik ken geen moment zonder haar. Dan is ze de post halen beneden en dan denk ik: joh, waar zit je nou? Dan mis ik haar al!”

We luisterden nog een Roy Orbison. Sloegen een pilsje af. En beloofden snel een keer terug te komen. Toen de tram wegreed, zwaaiden ze ons uit achter een vensterbank vol beelden van hun idolen. Henk en Tilly. Onze nieuwe vrienden in Moerwijk.

Zo ging dat. Als communicatieadviseur bij woningcorporatie Haag Wonen tekende ik veel van deze verhalen op. Van huurders, van mensen met wie ik samenwerkte. Ik kreeg inkijkjes in levens waar ik het bestaan niet van wist. Hoe gaaf! Die verhalen verzamelden we niet alleen voor de lol. Het was essentiële content binnen de missie van de corporatie. De verhalen – in tekst en beeld – laadden het merk Haag Wonen. Storytelling is werken op het snijvlak van taal, strategie en empathie. Hoe dat precies werkt? En waarom dat belangrijk is? Dat bestuderen we in de minor Public Relations: Creating Stories. En extra gaaf: je gaat zelf ook op zoek naar kroonluchters, koffie en Elvis…