Public Affairs

Het derde minor-onderdeel is Public Affairs (PA) en Media en start in de maand november. PA staat voor lobby; ofwel beïnvloeden van beleid. Centraal staan de maatschappelijke en politieke context waar organisaties zich in bevinden. Een constante beweging net als een zwerm spreeuwen in de herfstlucht. Op het eerste gezicht ondoorzichtig tot dat je patronen gaat herkennen.

De reis door de zwerm gaan we samen maken. Daarbij passeren we verschillende lagen. Waar wordt nu in de media over gepraat? Waarom is dit nu een item?  Welke belangen spelen er op de achtergrond? Welk groter verhaal wordt er verteld? Is dat verhaal geloofwaardig? Wie heeft gelijk en wie krijgt gelijk?  Waardoor wint of verliest een organisatie het belangenspel? 


WEEK 1

Kennismaking met de wereld van Public Affairs en media. Koen Burgerhout van Antes geeft zijn briefing van de opdracht die gaat over de stigmatisering van verwarde personen.

Gastcollege over PA door Frans van Drimmelen, mede-eigenaar van Dröge & Van Drimmelen, gespecialiseerd adviesbureau op het gebied van corporate communicatie en public affairs. Een verhelderend rondje langs de velden.

Tijdens een werkcollege verken je de context van de opdracht aan de hand van een roadmap.

 


WEEK 2

We zoomen in op het PA-plan en dan met name op politieke en maatschappelijke organisaties en de (social) media. Wie zijn de opinieleiders, ambtenaren en wethouders? Wat is het sentiment rond het item?

Op naar de hoofdstad, waar we een uitzending bijwonen van Pauw, tv - talkshow die elke werkdag wordt uitgezonden op NPO1. Voorafgaand aan de uitzending doen we mee met Pauw Academy: studenten gaan zelf in de studio aan de slag met een voorbereid item.

 


WEEK 3

Wat krijgt nadruk in de communicatieboodschap? De keuze van woorden en beelden zijn hierbij allesbepalend. We gaan dieper in op de werking van framing en destigmaterisering.

Zowel in de lobby als in de media komt het aan op het goed brengen van je boodschap, je standpunt. Hoe overtuigend weet je in te gaan op het verhaal van de tegenpartij? Welke keuzes maak jij in het debat? John Bijl, directeur van het Periklesinstituut, verzorgt een inspirerende Workshop Argumenteren en debatteren.

Weer op werkbezoek. Dit keer verkennen we de Haagse kaasstolp om erachter te komen hoe het daar nou echt werkt. We verkennen de ‘ tippelzone’ , de ontmoeringsplek van politici en journalisten. Michel Rog, Kamerlid voor het CDA, gaat met ons in gesprek over Hoger Onderwijs.


WEEK 4

In maart 2017 zijn er verkiezingen in Nederland: welk verhaal vertellen politici en wat zit erachter? Wat zijn eigenlijk de grenzen van praktijken binnen PA, politiek en media?

De Studenten PR-Bureaus geven elkaar een masterclass over medialogica. Het levert interessante discussies op over de grenzen van dit vakgebied.

De afsluitende pitches voor Antes vinden plaats. Koen en Inge van Antes geven tips aan elk van de PR bureaus. Ze zijn heel enthousiast over de diversiteit aan gecreëerde concepten en uitwerkingen.