Iedereen lobbyt!

Lobby? Dat is toch iets vaags dat in achterkamertjes gebeurt? Nee dus. Frans van Drimmelen, directeur van Dröge en Van Drimmelen en Public Affairs professional vertelde vandaag wat het dan wél is. Eigenlijk lobbyt iedereen. Bijvoorbeeld bij het maken van projectgroepen of het lospeuteren van extra geld van je ouders.
 
De professionele vorm van lobbyen is professionele en transparante belangenbehartiging, waarbij de eigen organisatie doorlopend betrokken wordt bij politieke en maatschappelijke besluitvorming. Lobby heeft dus niets met gesloten deuren te maken. Sterker nog: met de opkomst van social media moet het júist transparant gebeuren, anders raak je je geloofwaardigheid kwijt. En vertrouwen is het allerbelangrijkst als je iets voor elkaar wilt krijgen.
 
Een ander punt waar veel rekening mee gehouden moet worden is timing. Wil je dat de politiek naar je luistert, dan moet je ervoor zorgen dat je precies op het juiste moment met informatie naar voren komt. Bijvoorbeeld als een politicus zich net aan het voorbereiden is op jouw onderwerp. Het verschil tussen op tijd en te vroeg of te laat zit in een klein hoekje en kan zo slechts een paar dagen schelen. Zorg er dus voor dat je precies weet hoe de politieke arena waarbinnen je lobbyt eruit ziet en wanneer wat door wie besloten wordt. Wanneer is er (voor)overleg? Wanneer bereiden politici zich voor?
 
En zorg er ook voor dat je weet wie er allemaal belanghebbenden zijn. Zo kun je bijvoorbeeld samenwerken met anderen met gelijke belangen. Of als je iets tegen wilt houden, kan het veel efficiënter zijn om alle tegenstanders gezamenlijk actie te laten voeren.
 
Er kwamen nog meer slimme tips aan bod. Bijvoorbeeld dat een brief vaak effectiever is dan een mailtje, maar áls je dan toch wilt mailen een e-mail bom van heel veel mensen tegelijk ook goed kan werken. Social media kunnen ook erg effectief zijn. En ervoor zorgen dat bestuurders dankzij jou kunnen scoren in de media of positief naar voren komt in opiniepeilingen. En ook dat is goud waard!
 
We weten zeker dat de minorstudenten met deze handvatten goed beslagen ten ijs komen bij het maken van de volgende case! 

Auteur: Aniek van Heck