Persoonlijke groei door zelfregulatie

Het komt er alweer bijna aan, het nieuwe jaar 2021 en alle daarbij behorende goede voornemens. Doelen stellen voor persoonlijke groei of verandering van gedrag is heel normaal. Maar op de een of andere manier komt het allemaal samen aan het einde van het jaar en is dit hét moment om na te denken over alles wat je goed en fout hebt gedaan. Niet alleen zo zwart-wit, maar ook wat je beter wil doen. Hoe je het nieuwe jaar als nieuw persoon in wil gaan. Hoe je jezelf als het ware gaat herontdekken. Wij zijn in de materie gedoken en zijn geïnspireerd geraakt door de zelfregulatietheorie van C.J. Wiekens. 

Door We PR

Dit is een kleine blik in ons leven. Hoe wij - met het stellen van concrete en realistische doelen, het opstellen van een haalbare planning, het uitvoeren van onze planning en het bijsturen van gedrag - onze eigen gestelde doelen (hopen te) behalen.

 Darryl Schenkers
Goede voornemens heb ik heel het jaar door en niet specifiek aan het begin of eind van het jaar. Zelfregulatie is onbewust wel iets geworden waar ik mij mee bezighoud, maar dan meer gericht op specifieke situaties die vragen om een andere aanpak dan ik gewend was. Hoe cliché dan ook, decoronacrisis heeft voor mij persoonlijk ook veel goeds gebracht. Ik ben anders gaan nadenken over wat ik wil bereiken en hoe ik mijn doelen wil bereiken. Onbewust ben ik mijn doelen gaan concretiseren, heb ik ze realistisch gemaakt en heb ik mijn eigen gedragsverandering gemonitord en bijgestuurd. Mijn persoonlijke doel was bewuster omgaan met mijn gezondheid en wat ik eet en drink. Dit heb ik concreet gemaakt door dit te koppelen aan intermittent fasting. Het lijkt wel een soort hype te zijn geworden, zoveel mensen die er bekend mee zijn of de lifestyle zichzelf eigen hebben gemaakt. Dit heeft er concreet voor gezorgd, dat ik bewust omga met de tijd waar ik binnen eet (voor mij is dat tussen 12:00 en 20:00, vaak zelfs 19:00). Niet dat ik veel snackte of ongezond at, maar het heeft mij bewuster gemaakt van de keuzes die ik maak. Wel interessant om te zien hoe groot de invloed van een gedragsverandering is op mijn fysieke en mentale gezondheid. Het blijft soms lastig om mij er compleet aan te houden, maar ik krijg iedere dag een nudge (notificatie) van een intermittent fasting app die ik gebruik. Die mij helpt herinneren aan mijn persoonlijke doel. Zo hoef je het dus zelfs binnen zelfregulatie niet altijd helemaal alleen te doen.

Phil Mosies
Zelfregulatie maar dan op korte termijn. Hoezo deed ik dit en waarvoor heb ik dit gedaan? Tijdens mijn studie liep ik tegen het feit aan dat ik niet inzichtelijk kreeg wat ik elke week deed. Ik merkte dat ik niet precies wist waar ik mee bezig was. Waar werkte ik elke week aan en wat kreeg ik diezelfde week? 

Toen ben ik op het idee gekomen om op het begin van de week doelen voor mijzelf te stellen. Deze doelen presenteerde ik aan medestudenten aan het einde en begin van de week. Ik werkte toen veel samen . Op deze manier hield ik mijn medestudenten op de hoogte en ging ik met hen een verbintenis aan. Je wilt natuurlijk ook niet voor lul staan en alleen mislukte doelen presenteren. 

Dit ging de eerste paar weken niet als gepland. Ik merkte dat mijn doelen te zweverig en te ambitieus waren. Door te ambitieuze doelen te stellen haalde ik mijn planning niet en moest ik mijn doelen doorschuiven naar de week erna. Ik moest mijn doelen concreter en realistischer maken, zodat ik mijn planning die week wel kon halen. Deze planning liet ik weer door mijn medestudenten checken. 
Het checken van je doelen door andere studenten is een erg belangrijk proces. Omdat deze personen tevens studeren, weten zij vaak ook wat wel en niet haalbaar is. Door het kleiner, concreter en realistischer maken van mijn doelen bereikte ik mijn doelen elke week vaker. Dit heeft mij erg geholpen om serieuzer en productiever met school bezig te zijn en natuurlijk inzichtelijk te krijgen waar ik op dat moment mee bezig was.

Gina Overdevest
Ik ben een vierdejaars Communicatiestudent aan de Hogeschool Rotterdam. Dit is het jaar dat ik met deze minor bezig ben, maar dit is tevens ook het jaar waarin ik ga afstuderen. Als student werk je er al een aantal jaar naartoe, maar voor mij is het heel lang een vaag iets gebleven wat nog ver weg was. Maar nu is het bijna zover en zal ik toch echt actief een leuke plek moeten zoeken. Heel vaak stond ‘’zoeken naar stage’’ in mijn agenda, maar ik merkte dat ik dit doel telkens een week opschoof. 

In de tweede week van het blok gedragsverandering leerden we over zelfregulatie, oftewel, het aanpassen van je eigen gedrag. Voor mij persoonlijk was de eerste stap om mijn grote doel ‘’een stage zoeken’’ op te knippen in kleinere subdoelen. Ook moesten deze subdoelen concreter zijn. Zoals Wiekens ook al beschreef: maak de doelen specifieker door bepaalde dagen en tijdstippen te koppelen aan het doel, dan ben je sneller geneigd op dat moment ook echt jouw doel na te streven. Daarnaast liet ik mijn ouders weten wat ik per week ging doen. Zij vroegen hier ook elke week naar. Om deze reden was ik meer gedreven om ook daadwerkelijk elke week mijn subdoelen te behalen.

Dit heeft uiteindelijk gezorgd voor een positieve uitkomst, want ik heb nu de tijd genomen om echt na te gaan bij mezelf wat ik echt leuk vind om te doen en hier een passend bedrijf bij te vinden. Ook hebben de subdoelen stellen en delen ervoor gezorgd dat ik niet alles op het laatste moment hoefde te doen.

 

Cyndi Strooband
Door de jaren heen heb ik mijzelf aangeleerd om vooraf mijn taken af te krijgen. Door de schooljaren heen heb ik mijzelf getest op de beste manier van werken. Hierbij heb ik ingezien dat het helpt om eerder en dus op tijd klaar te zijn met bepaalde taken die er gedaan moeten worden. Je hebt dan achteraf meer tijd voor jezelf. Het brengt ook wel een lekker gevoel met zich mee, een gevoel van voldoening, geen zorgen en stress meer. Het doel om bij het begin zoveel mogelijk te doen zodat je later niet opgekropt zit met andere taken. Het beginnen met de moeilijke taken om die maar uit de weg te ruimen en daar hopelijk snel mee klaar te zijn, kan lastiger maar efficiënter werken dan beginnen met taken die makkelijker zijn. Dit kan gepaard gaan met hoe je je op dat moment voelt. De oplossing voor mij is het werken met Post-its. Zo behaal ik mijn doelen gemakkelijker dan dat ik zelf losse dingen in mijn hoofd laat slingeren. Op een Post-it schrijf ik de taken op (met datum en tijd). Naarmate een taak is volbracht kan ik de Post-it verwijderen en met een voldaan gevoel klaar zijn.