Heb jij een (on)gezonde relatie met jouw smartphone?

Je kent het wel: het is zaterdagavond en je verveelt je. Wat doe je dan? Juist, je pakt je smartphone erbij en scrollt door je social media. Urenlang. Waarom doen we dit eigenlijk en hoe gaan we onze ‘verslaving’ tegen? Ellen Groenestein en Tijs Portegies, beiden werkzaam bij Kenniscentrum Creating010, legden dit uit in een erg interessant gastcollege. Wij van Humans Helping Humans PR zijn erg met bewustzijn bezig en hebben dan ook veel geleerd van Ellen en Tijs, maar ook over onszelf.

Door: Humans Helping Humans PR

FOMO
Ellen en Tijs houden zich bezig met het project Communication in the Networked Society, waarbij Ellen zich als hoofddocent richt op gedragsverandering en Tijs onderzoek doet naar The Fear of Missing Out (FOMO). We begonnen het gastcollege met een onderzoek van tien stellingen naar ons FOMO-gehalte. Vinden wij het belangrijk om up-to-date te blijven over wat anderen aan het doen zijn? Uit de test bleek het mee te vallen. Op een schaal van één p vijf scoorde onze klas een 2,6. Een ander aspect aan de hand van de stellingen besproken werd: hoe zit het met ons eigen smartphone- en social mediagebruik? Dit verschilde erg per persoon. De een zit er vaker en langer op dan de ander. Opvallende feiten kwamen voorbij. Wellicht kun jij je er wel in vinden…..

Wist je dat…
… jongeren gemiddeld 4 uur en 45 minuten per dag op hun smartphone zitten?
… jongeren gemiddeld 98x hun smartphone ontgrendelen per dag?
… 68% van de jongeren aangeeft hun smartphone te veel te gebruiken?
… 23% van de jongeren gefaald is in hun voornemen hun smartphonegebruik te verminderen?

Effecten smartphonegebruik
Volgens Ellen kan veelvuldig smartphonegebruik leiden tot slaapproblemen, stress, angst en zelfs een depressie. Toch blijkt - zo voegde ze eraan toe - dat er nog veel tegenstrijdigheid is in de verschillende onderzoeken die hiernaar zijn gedaan. Zo hangen de effecten ook af van bijvoorbeeld de persoonlijke omgeving en situatie van een individu.

Fogg Behavior Model
Het is dus gebleken dat jongeren veel op hun smartphone zitten en dat de effecten hiervan groot kunnen zijn. Maar hoe zorgen we ervoor dat we onze schermtijd verminderen? Het Fogg Behavior Model helpt ons hier een handje bij om ons gedrag te beïnvloeden. Hier gelden wel twee uitgangspunten: we doen weinig zomaar uit onszelf en als iets te moeilijk wordt, geven we het op. Concepten moeten daarom voldoen aan de volgende drie eisen: er moet een trigger (prompt) zijn, het gedrag moet makkelijk uitvoerbaar zijn en de motivatie moet een boost krijgen. Let wel: wil je gewenst gedrag ontwerpen, moet je wel aansluiten bij wat mensen willen. ‘Willen’ betekent namelijk niet ‘iets automatisch doen’. De motivatie (denk aan met mensen in contact willen blijven) moet vanaf het begin al aanwezig zijn, wil je iemand kunnen beïnvloeden. Ook de makkelijke uitvoerbaarheid (ability) is cruciaal. Denk hierbij aan mentale inspanning en tijd.

B.J. Fogg Behavior Model

Tijd voor actie!
En toen was het aan ons om in actie te komen. Ieder bureau kreeg de opdracht een prompt te bedenken die studenten stimuleert hun digitale devices tijdens colleges niet meer te gebruiken voor social media. En wat een leuke, creatieve en uiteenlopende ideeën kwamen er binnen! Zo waren er verschillende bureaus die middels het beloningssysteem werkten. Wanneer studenten gedurende de les niet op hun telefoon zitten, sparen ze punten die omgezet kunnen worden tot bijvoorbeeld een hoger cijfer. Daarnaast werd er als prompt genoemd dat de lessen interactiever zouden kunnen en meer pauzes ingelast moeten worden, zodat je niet anders kan dan opletten in de les. Een ander idee was het old school eruit gezet worden als je je aandacht er niet bijhoudt. Erg verschillende ideeën dus en dat maakt onze bureaus van dit jaar ook zo leuk. Diverse bureaus met ieder hun eigen insteek en creatieve ideeën. Wat hebben wij een mazzel dit jaar!

Bonusvraag
Tijdens de les werd de volgende vraag gesteld: Als FOMO leidt tot angst, is het dan wel goed om smartphonegebruik te verminderen? Een zeer scherpe en terechte vraag vanuit onze medestudent. Zelfs Ellen en Tijs konden hier nog geen eenduidig antwoord op geven. Wel vragen wij ons af hoe jij over deze vraag denkt. Laat het ons weten in de reacties!