Breng je merk tot leven in 3 stappen!

Merken, ze zijn er in alle soorten en maten. Je kunt er in je eigen omgeving niet omheen. We weten met zijn allen ook niet beter dan dat er merken bestaan. Maar wat zorgt er nou voor dat wij de merken ook gaan kopen? Wat maakt dat een persoon zich vast blijft klampen aan een merk en niet snel meer wil switchen naar een concurrent?
Dit zit hem in de persoonlijke benadering waarin veel merken uitblinken, maar ook een hele hoop nog niet. Praal weet als geen ander hoe je een merk kunt verpersoonlijken en we zullen hieronder met twee in eerdere blogs benoemde voorbeelden omschrijven wat de belangrijkste stappen zijn in dit proces! 

Door: Tim van Zanten van PRaal

Stap 1: Leef je propositie na
Je hebt ervoor gekozen om je klant een persoonlijke benadering te beloven. Je wilt meer zijn dan dat merk dat winstgevend wil zijn. Nu je voor deze positionering gekozen hebt, moet je deze ook naleven. Niks is zo onbetrouwbaar en onmenselijk als een positionering kiezen en hier vervolgens niets meer mee doen.
Hiermee geef je als bedrijf de extra bevestiging aan je klant dat je puur een propositie gekozen hebt omdat het moet en dus niet omdat dat echt je streven is.

Stap 2: Geef je klant het gevoel dat hij/zij specialer is dan alle andere klanten
Dit is een mooi voorbeeld van onbewuste beïnvloeding. De klant het idee geven dat hij/zij meer is dan een andere klant. 
Een voorbeeld dat hierbij te benoemen is, komt van het bedrijf About You. Zij hebben een systeem dat ‘About You’ in ‘About Tim’ laat veranderen, wanneer ik er een account op aanmaak. Dit is een goede manier om te laten zien dat het echt om mij draait. Mijn naam zit nu namelijk gewoon in het officiële merk verwerkt. Natuurlijk betekent het helemaal niets, maar onbewust heeft dit een erg vertrouwde werking bij de klant.

Stap 3: Laat je merk ademen
Een hele mooie optie voor het persoonlijk maken van je merk is door er een mascotte of ambassadeur aan te koppelen.
Een voorbeeld hiervan is de Jumbo. In elke reclame komt die ene meneer voor, je weet wel, die ook in die film ‘Michiel de Ruyter’ acteerde. Hij en zijn gezinnetje maken altijd wel een bizar avontuur mee door de Jumbo. 

Een ander voorbeeld is Bol. Dit merk heeft een mascotte, Billy heet ‘ie. In elke reclame, campagne of social mediapost komt hij voor. Het is een klein, bol ventje en er wordt de indruk gewekt dat Billy de baas van Bol is en dat hij alle producten die Bol aanbiedt in zijn kelder heeft liggen.

Deze 3 stappen samen zorgen er echt voor dat je al erg grote stappen gemaakt hebt in het persoonlijk maken van je merk. Klanten willen het gevoel hebben dat er een mens achter het merk zit en niet dat je als klant een nummertje bent. Dit kun je in woord bevestigen via een persoonlijke mail naar de klant, maar emailmarketing is tegenwoordig ook niet alles meer. Straal de persoonlijke positionering uit in de complete identiteit van je merk en de klant zal eerder geneigd zijn om loyaal te blijven aan het merk!