7 tips voor een geslaagde pitch 

We kunnen er niet omheen, want bij elke opdracht zal dit voorkomen: pitchen! Gaat het pitchen jou al goed af, maar denk jij dat het toch nog beter kan? Lees dan gauw verder! 

Wij geven je 7 tips voor een geslaagde pitch. Afgelopen dinsdag was het zo ver: de pitch voor de Parnassia Groep. Na vier weken onderzoek en creatief denken was het tijd om het idee aan de opdrachtgever te pitchen. Gelukt? Jazeker! Maar wellicht wil je nog een stapje verder. Met de tips uit dit blog word jij een echte pitch-pro! 

Door: Geen Punt PR 

We kunnen er niet omheen, want bij elke opdracht zal dit voorkomen: pitchen! Gaat het pitchen jou al goed af, maar denk jij dat het toch nog beter kan? Lees dan gauw verder! 

Wij geven je 7 tips voor een geslaagde pitch. Afgelopen dinsdag was het zo ver: de pitch voor de Parnassia Groep. Na vier weken onderzoek en creatief denken was het tijd om het idee aan de opdrachtgever te pitchen. Gelukt? Jazeker! Maar wellicht wil je nog een stapje verder. Met de tips uit dit blog word jij een echte pitch-pro! 

Tip #1: Vertel de toegevoegde waarde 
Leg niet uit wat je doet, maar wat je met jouw product voor de ander, de opdrachtgever of gebruikers, kunt betekenen. Vertel je verhaal niet vanuit je eigen perspectief maar vanuit het perspectief van de ander. Wat heeft de ander nodig en wat kun jij met je product aanbieden, ofwel oplossen? 

Pitch eerst het probleem of de behoefte die je vervult en dan pas je oplossing. Mensen luisteren pas echt naar je oplossing als ze zich herkennen in het probleem dat je omschrijft óf wanneer ze erkennen dat het probleem of de behoefte er zou kunnen zijn bij anderen. 

Stel, je hebt een nieuw type hoofdkussen ontwikkeld. Voordat je verzandt in het uitleggen van alle technische vernieuwingen, leg je eerst uit welk probleem je hoofdkussen nu echt oplostslecht slapen, een pijnlijke rug en stijve nek, je man die onophoudelijk snurkt etc. Geef vervolgens aan hoe je een oplossing biedt voor het geschetste probleem. Vergeet ook niet te vertellen waarom het uniek is. 

Met andere woorden: Wat ga je doen en hoe? Wat doe je anders dan anderen? Wat gaat er in positieve zin veranderen? Hierdoor word je sneller onthouden. 

Tip #2: Zorg voor nieuwsgierigheid 
Een pitch hoeft niet 100% volledig te zijn, maar moet nieuwsgierig smaken naar meer. Je pitch is eigenlijk het eerste stukje van je gesprek. Maak een aantrekkelijke, korte boodschap. In het gesprek na de pitch komen alle andere dingen aan de orde. 

Tip #3: Wees concreet en oprecht 
Ieder persoon is verschillend in het geven van een pitch. Zorg ervoor dat je geen moeilijk jargon gebruikt, maar ‘Jip en Janneke-taal.’ Het is niet erg als je vastloopt of dat je je verhaal kwijt bent, maar blijf eerlijk en oprecht. Als je zelf naar een pitch luistert en je hebt na één minuut nog steeds geen flauw idee waar de ander het over heeft, dan is de kans groot dat hij/zij jargon, afkortingen of containerbegrippen, zoals kwaliteit en service, heeft gebruikt. 

Onderstaand voorbeeld geeft dit - in overdreven vorm - goed weer. Doe dit dus vooral niet! 

“Wij bezitten een high performance framework waarmee we ICT-infrastructuren beheersbaar maken. Onze data-layering brengt sublieme kwaliteit tussen netwerken en onze consultants hebben een echte no-nonsense mentaliteit.” 

Tip #4: Praat met beelden of voorbeelden 
Dit helpt de mogelijke gebruiker, in dit geval de opdrachtgever, om zich te verplaatsen in jouw product. Vaak beginnen we een pitch door op te schrijven wat wij willen vertellen. Echter, door je pitch af te stemmen op je doelgroep, luisteren zij intensiever. Stel jezelf daarom de volgende vraag: “Wat wil mijn publiek horen?” Als je weet wat jouw publiek interessant vindt, is het makkelijker om informatie te schrappen en op hen af te stemmen. 

Tip #5: Lach! 
Vertel je pitch met plezier. Een beetje humor is toegestaan. Zorg ervoor dat je heel blij bent dat je je product mag promoten in je pitch aan de jury. 

Tip #6: Kun je jouw pitch navertellen? 
Je doel is om onthouden te worden en dat anderen je pitch makkelijk kunnen navertellen. Probeer dit eens uit met vrienden of familie. Herinneren zij zich de juiste elementen uit je pitch? Zo nee, vraag waar dit aan ligt. Wanneer het bij je naasten is gelukt, dan kun je aan mensen die iets verder van je afstaan hetzelfde vragen. Zo blijf je je pitch aanscherpen. 

Tip #7: Verwerk subtiele tegenwerpingen 
Op ieder product, dienst of persoon zou je op- of aanmerkingen kunnen hebben. In de video van de Dollar Shave Club zijn ze hier briljant mee omgegaan. Je eerste gedachte bij scheermesjes van 1 dollar is: ‘Dat kan nooit goed zijn.’ Als je van tevoren over eventuele tegenwerpingen nadenkt en deze (subtiel) in je pitch verwerkt, vergroot je je overtuigingskracht. Een eerste indruk kun je maar één keer maken. Plus, je hebt aan het begin van je pitch de meeste aandacht. Een krachtige opening van je pitch is dus van ongekend belang. De kunst is om de aandacht van je luisteraars direct te pakken én deze gedurende langere tijd vast te houden. 


Uiteraard kun je starten met je naam, maar koppel de rest van je opening vervolgens aan de “What’s in it for me?” van de doelgroep. Enkele manieren waarop je dit kunt doen zijn: 
1. Een indrukwekkend feit of cijfer gebruiken 
2.   Een vraag stellen
3.   Een inspirerende visie delen
4.   Het inzetten van storytelling 
5.    Sluit af met waar je naar op zoek bent, zeker als je voor een opdrachtgever pitcht.

Wat moet de investeerder letterlijk doen na afloop? Naar je toe komen? Investeren? Immers, een pitch is geen monoloog, maar de start van een dialoog. De pitch is het startpunt om je uiteindelijke doel te kunnen bereiken. 

Bonustip 
Na afloop kunnen je teamgenoten feedback geven, waardoor jij de volgende keren nóg beter zult pitchen! Wij wensen jullie heel veel succes toe met de aankomende pitches!
Met deze tips wordt het sowieso een geslaagde pitch.