Tips voor een succesvolle online samenwerking 

De afgelopen weken zijn wij klaargestoomd voor het echte leven. We hebben een duik genomen in de wereld van PR en PA. Afgelopen dinsdag, 3 november, kregen we de kans om ons te bewijzen tijdens een pressure cooker crisiscommunicatie door Sterk Werk communicatie.  

Door: Hardt PR

 's Ochtends zaten we nog in een call in ons vertrouwde PR-team, maar een paar uur later zouden wij allemaal een andere kant op gaan en met negen andere studenten van de minor een dag lang focussen op een crisis voor verschillende merken. 

Een dag lang samenwerken met studenten die je eigenlijk niet zo goed kent. En dat ook nog eens online. Kan dat? Het antwoord van onze teamleden is unaniem: Ja!!! Hoewel wij het allemaal een beetje onwennig vonden aan het begin - hoe weet je waar de sterke kant ligt van de ander en geven mensen het wel aan als ze ergens aan twijfelen of goed in zijn? - was de pressure cooker van Sterk Werk een enorm succes.  

4 tips voor een succesvolle online samenwerking in een nieuw team 

 1. Goede afspraken maken  
Ons hoofd strategie, Quinty, had als crisis de fictieve zaak waarbij Dopper werd beschuldigd door Greenpeace. Er zou sprake zijn van ‘greenwashing’, ofwel Dopper doet zich ‘groener of maatschappelijk verantwoordelijker voor dan de organisatie daadwerkelijk is.’  

Een tip die Quinty wil meegeven is om goede afspraken te maken: “Tijdens een pressure cooker kan de spanning en tijdsdruk hoog oplopen. In een korte tijd een heel plan opzetten, een persconferentie organiseren, daarbij ook nog nieuwe skills leren en dat allemaal met een groep waarmee je nog niet eerder hebt samengewerkt. 
Als groep hadden wij daarom een duidelijke taakverdeling gemaakt en ervoor gezorgd dat ook iedereen goed wist wat er opgeleverd moest worden. Zo was ik tijdens de voorbereidingen, samen met twee medestudenten, verantwoordelijk voor het advies en tijdens de persconferentie had ik de rol van voorzitter. Tijdens de persconferentie had ik twee ‘sidekicks’ met elk een bepaalde functie. Zo wisten we goed de vragen te verdelen.” 

2. Voorstelrondje 
Onze storyteller Isa was ingedeeld in crisisteam 2, waarbij weer een heel andere case centraal stond. Door een brand in een kledingfabriek van Levi’s ontstond er namelijk nogal wat ophef. Zo waren er kinderen bij de gewonden wat duidde op kinderarbeid. Ook waren er de nodige berichten rondom de werkomstandigheden in fabriek. Die zouden slecht zijn.

Een tip die Isa zou willen meegeven is om van tevoren met het team een voorstelrondje te doen: “Het was best wel spannend op het begin, zo in een nieuwe groep een pittige case aangaan. We kenden elkaar wel een beetje van gezicht, maar dat was het dan ook. Daardoor was het aan het begin ook wel een beetje onwennig. Want hoe gingen we onderling rollen verdelen als we geen idee hadden van elkaars expertise? Daarom leek het ons als groep een goed idee dat iedereen zichzelf eerst even zou voorstellen. Met de vermelding van zijn of haar kwaliteiten. Op die manier leerden we elkaar meteen kennen en was het ijs gebroken!” 

3. Wees niet bang om je mening te laten horen 
Contentspecialist Britt kreeg een crisis voor het merk H&M voor haar kiezen, waarbij onderwerpen als greenwashing, slechte werkomstandigheden en kinderarbeid ter sprake kwamen.  

Een tip die Britt meegeeft na deze ervaring: wees niet bang om je mening te laten horen! "Als jij het niet eens bent met de manier waarop er gewerkt wordt, de richting die een project opgaat of dat je misschien iets is opgevallen wat nog niet is genoemd, laat je dan horen! Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je de samenwerking dwarsboomt, maar heb wel vertrouwen in je eigen expertise en durf hier ook duidelijk over te zijn. Uiteindelijk heb je allemaal één doel, en daar werken jullie samen naartoe." 

4. Leer elkaar ook kennen buiten werk 
Ook onze woordvoerder Maya kreeg een crisis waar zij mee aan de slag ging. “Tijdens de crisis werkte ik, samen met mijn team, aan een fictieve casus voor Tony Chocolonely. Het was een hele uitdaging om binnen een dag een crisis te tackelen met een team dat je eigenlijk nog helemaal niet kent.”

Haar tip voor het werken in een nieuw team is daarom ook: focus je niet alleen maar op werk. "Natuurlijk is het belangrijk dat je je bezighoudt met het project waar je team voor opgericht is. Maar als je begrijpt waar de ander zich in het dagelijks leven mee bezighoudt, leer je elkaar ook in een ander daglicht te zien. Dit kan vaak bevorderlijk zijn voor de samenwerking!"  

Deze week werken wij weer in ons vertrouwde team. Hoewel we het supertof vonden om eens in een nieuwe omgeving te werken, kunnen we ook niet wachten om weer samen aan de slag te mogen!