Pressure cooker

Donderdag 13 september vond de pressure cooker plaats. Een mooi moment waar alle bureaus voor het eerst met een echte opdrachtgever (Bijl PR, VHGK of Coopr) te maken kregen. Een mooie impressie van de dag door een van de deelnemende pr-bureaus, genaamd Méli Mélo.

De dag begon met een presentatie van Arusha Mau-Asam. Arusha is werkzaam bij Coopr en werkt met opdrachtgevers zoals Netflix en Bosch. Ze vertelde ons haar stappenplan.

1. Het doel
Leer de doelstellingen van een organisatie kennen. Denk daarbij verder dan ‘ik moet in de media komen’. Bedenk wat de ambities, dromen en angsten zijn. Hoe ziet succes eruit en waar word jij op afgerekend. Vraag aan de klant "Waar word jij nou echt blij van?"

2. De doelgroep
Bestudeer hoe de doelgroep zich gedraagt. Wat beweegt de doelgroep, waar wordt hij of zij blij van? Wat is het online gedrag van de doelgroep? Waar ga je het idee pluggen en welke kanalen ga je inzetten?

3. Insights
Ga op zoek naar dat unieke haakje of zoek een dilemma of conflict. Insights kun je verkrijgen door middel van influencer mapping, social monitoring, het doen van onderzoek of door het verzamelen van data.

Een concreet voorbeeld:
De onesie voor een stofzuiger van Bosch. Sommige kinderen zijn bang voor stofzuigers, hoe kun je een stofzuiger voor kinderen aantrekkelijker maken? Door de stofzuiger een onesie te geven natuurlijk! Zo lijkt de stofzuiger niet meer op een eng monster, maar op een giraffe of olifant.
Dit idee kon overigens niet worden uitgevoerd in verband met brandveiligheid. Maar als 1 aprilgrap leverde het veel aandacht op voor Bosch.

4. Strategie
Bedenk bij alles wat je doet, waarom je dat doet. Wat wil je ermee bereiken? Bepaal of alles wat je creatief uit, past bij je strategie. Losse stukjes werken niet, dan wordt het nooit één verhaal.

Een verhaal dat veel mensen aansprak tijdens de pressure cooker was het verhaal van de bekende Netflix serie 'Orange is the new black'. Als stunt had Coopr verzonnen om tijdens de gay pride een boot met de look and feel van de serie mee te laten varen over de Amsterdamse grachten. Aan de boot zag je niet dat die van Netflix afkomstig was. Maar door de oranje overalls en de bekende elementen uit de serie, leverde het Netflix wel positieve aandacht op.

5. Creativiteit
Bepaal wat je als bureau nodig hebt om het verhaal van de klant in de markt te zetten. Doe je dat door middel van een onderzoek, een event, een platform of een app of een campagne.

Red Bull kiest bijvoorbeeld voor het sponsoren van over the top gevaarlijke events. Zoals Baumgartner die succesvol een poging deed om de geluidsbarrière te doorbreken. Dit past bij het merk Red Bull. Het zijn echte daredevils.

6. Content
Hoe ga je je creatie vertalen naar content? Via welke kanalen breng je het naar buiten? Dit kan door middel van infographics, geanimeerde videos, posts op Facebook of Instagram, enzovoorts. Kies wat bij jouw doelgroep past en waar je je als merk prettig bij voelt.

7. Owned, Earned, Paid
Er zijn verschillende soorten kanalen die je kunt gebruiken om je content te verspreiden.
Owned - via het kanaal van je eigen bedrijf
Earned - het deel dat onder PR valt. Wat heb je aan effort gedaan en wat krijg je daarvoor terug? Gaat het leven in de media, wordt het gedeeld?
Paid - Wat koop je in? Influencers, reclamecampagnes, social advertenties vallen hieronder.

Een voorbeeld, waarbij alle kanalen zijn ingezet is van PlanNorway ChildBride

8. Measurement
Kijk na het campagne naar de resultaten. Het gaat niet altijd om de grote hoeveelheid publicaties, de impact is belangrijker.

Innocent Smoothies
Na het college over de aanpak volgde de opdracht. Die ging over Innocent Smoothies:

Bedenk een geïntegreerde PR- en communcatiecampagne om de bekendheid te vergroten van de Goedgemutst Breicampagne zowel bij breiend en hakend als het algemene publiek.

Alle teams gingen de rest van de dag aan de slag met de opdracht. Om vier uur werden de pitches gehouden en werden de volgende winnaars door de jury gekozen.

Winnaar Innocent Smoothies
Dit bureau, De Frisdenkers, hield het simpel door de mutsjes van de Innocent-breicampagne massaal te laten terugkomen om fietsbellen heen. De opdrachtgever was zó enthousiast, dat ze dit idee gaat voorstellen bij Innocent. Dus….. wie weet zien we de mutsjes binnenkort terug in het straatbeeld!"

Winnaars Bijl PR en VHGK
Dan de andere twee opdrachten kwamen van Bijl PR en Van Hulzen Gummo Kicks. Bij Bijl PR ging het om het terugdringen van seksuele straatintimidatie: hoe bereik je jongeren (meiden) om gebruik te gaan maken van de speciale app die voor de campagne is ontwikkeld? ‘Wij Wel PR’ won. Vanwege het verrassende concept. Wel een kritische noot voor alle groepen: zorg voor een duidelijk call to action.

Bij Van Hulzen ging het om de scooters naar de rijbaan te krijgen. De nieuwe maatregel wordt na Amsterdam ook ingevoerd in Rotterdam. Een voorlichtingscampagne moet worden opgezet. De vraag die werd voorgelegd: kom met een campagnestrategie en een creatief concept. Hier won PR-bureau Carp. Volgens de opdrachtgever Marina Hendrikse van Van Hulzen: “Ik ben gecharmeerd van het verrassende concept dat juist niet uitgaat van angst. Jullie hebben het goed onder woorden gebracht en gevisualiseerd. De opbouw van de pitch is passend en goed.”