Perfect versus imperfect

Het roer om. Van continue perfectie naar imperfectie. We zijn moe van de constante druk om perfect te zijn. Alles moet maar perfect zijn; onze vakanties, het gezin, ons werk en de social media, alles is volmaakt. Er kunnen dan wel minder leuke dingen zijn gebeurd, maar deze verzwijgen we voor de buitenwereld. Stel je voor dat je zou delen hoe saai je vakantie wel niet was. Wie wil dat nou zien?

Door Belle PR

Neem bijvoorbeeld het platform Instagram. We kennen het allemaal wel, het plaatsen van een foto. Je wil een leuke foto van jezelf plaatsen. Maar ja, je wallen zijn wel erg zichtbaar op deze foto. Dit wordt even snel bewerkt. Verder gooi je er nog een filter overheen om het toch nét iets zonniger te laten lijken, dan dat het in werkelijkheid eigenlijk was.  

BellePR1.png

Het perfecte plaatje
Iedereen doet het. Ook die Instagram influencers, die er altijd perfect uitzien. Je ontkomt er tegenwoordig niet meer aan. Dagelijks word je doodgegooid met de o, zo perfecte foto’s. Deze behoefte aan perfectie straalt ook offline door. Zo zijn bijvoorbeeld botox-behandelingen tegenwoordig heel normaal. Dit allemaal om te voldoen aan het ‘perfecte plaatje’.

Messiness
Al deze perfectie geeft ons een vertekend beeld van de werkelijkheid. Wat is echt en wat is nep? We maken alles mooier dan dat het is, terwijl iedereen wel imperfecties heeft. Dit steeds verbloemen van onze imperfecties zorgt voor het ontstaan van een nieuwe trend. Namelijk de trend messiness. In deze trend komt naar voren dat wij mensen helemaal niet zo perfect zijn en dat hoeft ook helemaal niet. We worden ons weer bewust van onze imperfecties (Withuis, sd).

Uitingen van deze trend komen steeds meer naar voren. Zo komt de messiness al terug in het nieuwe interieurtrend van dit jaar, door middel van imperfecte meubels, zoals op de foto hieronder te zien is. Ook zijn er scheve tafels, banken en stoelen ontworpen die als interieur gebruikt kunnen worden (Julia Lassche , 2018).

Ook in de fashionindustrie maakt deze trend een groei door. Kleding waar een rafelrandje aan hangt, een knoopje die nog open staat enzovoort. Op de catwalk is het volop aan de orde en laten ze hiermee zien dat perfectie niet bestaat (Kim Querfurth, 2017). Het

BellePR3.png
BellePR4.png

Met deze trend zal hopelijk de behoefte aan perfectie worden tegengegaan en zal imperfectie omarmd worden. Want imperfecties vormen jou als persoon en deze hoef je niet te verbloemen met allerlei filters of verzonnen verhalen. Jij bent jij, met alles er op en eraan en daar mag je trots op zijn!