Museum Rotterdam - de pitches!

Donderdag 1 november, 14.30 uur. De druk is van de ketel. De eerste pitch zit er nu daadwerkelijk op. Veertien pr-bureaus presenteerden vanochtend het antwoord op de vraag die - op de kop af  - een maand eerder werd voorgelegd:

Hoe kan Museum Rotterdam haar sociaal-maatschappelijke impact vergroten in de stad, door haar functie als modern stadsmuseum - door middel van een contentstrategie - te verduidelijken, zodanig dat het Rotterdammers verbindt en in beweging zet?

Veertien totaal verschillende ideeën en concepten zijn de revue gepasseerd. We praten nog even na met de opdrachtgever, Nicole van Dijk van het Museum Rotterdam. De belangrijkste punten zetten uit dit gesprek zetten we nog even voor je op een rij:

1. De bruikbaarheid.
Als een opdrachtgever een paar keer vraagt of ze alle presentaties kan krijgen en tussendoor de gepresenteerde slides op de foto zet, weet je eigenlijk dat het wel goed zit met de kwaliteit. “Een zeer goed niveau, verrassend en echt direct bruikbaar,” laat Nicole ons weten.

2. Strategisch karakter
De pr-bureaus die er net bovenuit weten te stijgen, zijn de bureaus die de oplossing op strategisch niveau hebben ingezet.  Ze hebben gekeken naar de vraag achter de vraag. Want ja, ook intern is er veel discussie over hoe nu verder. Had je dat opgemerkt en kwam je daarop terug in het advies dan had je echt een streepje voor. Het loskoppelen van het Echt Rotterdam Erfgoed van het Museum Rotterdam werd warm ontvangen. “Dat geeft het museum lucht,” stelde een van de bureaus. En dat was volgens Nicole een schot in de roos.

3. Keuze doelgroep / target audience
Opvallend dat heel veel bureaus het wat de doelgroep betreft, dichtbij zichzelf zochten: jongeren. Er waren er maar heel weinig die de gemeente als stakeholder meenamen in het advies. En die stakeholder was toch best belangrijk. Het museum is immers afhankelijk van de gemeente. Had je hier als bureau oog voor, dan leidde dit tot een hogere waardering!

4. Concepten
Tijdens de colleges is het meerdere malen aan de orde geweest: een concept is middelenvrij. Zorg er dus voor dat je eerst een concept bedenkt voordat je in de middelen stapt dan wel een campagne bedenkt.

5. Online is niet alles
Als het gaat om een contentstrategie dan is het logisch dat je online denkt. Maar vergeet de kracht van offline niet! Blijf in die combinatie denken! Goed bedacht dus die zwerfboekjes!

Tada! En dan de winnaars. In de ochtend waren dat de Frisdenkers. Het strategische karakter van het advies en de concrete uitwerking ervan werden zeer gewaardeerd. Een afgerond verhaal, volgens de opdrachtgever

Frisdenkers

Frisdenkers

‘s Middags ging de eer naar TABOO. Top dat de gemeente als stakeholder in het advies werd meegenomen. Daar was zeer goed over nagedacht. En complimenten voor het beantwoorden van de vragen, namens de opdrachtgever.

Taboo

Taboo