The next big thing

Afgelopen week stond in het teken van ‘The Next Big Thing Online’. In deze week zijn wij als PR-bureaus op zoek gegaan naar dé trend die de komende jaren groot gaat worden in de onlinewereld. Deze bevindingen hebben we met elkaar gedeeld in de vorm van mastclasses.  De trend die door de drie bureaus uit onze klas het meest genoemd is, is: personalisatie 2.0.

Door DOT PR

Je eigen Nike’s met je naam, je eigen t-shirt ontwerpen of je gezicht laten drukken op M&M’s, personalisatie is al een tijdje aan de gang. Maar wat nou als jij over een paar jaar jouw favoriete webshop kan inrichten op een manier die jij fijn vindt? Dit is namelijk waar we naartoe gaan en het wordt hyperpersonalisatie genoemd. Hyperpersonalisatie is: ‘een aanbieding op maat voor slechts één specifieke klant’ (van Hall, 2014).

Hoe realiseer je hyperpersonalisatie?

Hyperpersonalisatie is eigenlijk alleen mogelijk door data. Doordat bedrijven tegenwoordig zó veel data van klanten ontvangen, weten zij precies wat de wensen en behoeften zijn van deze klanten. En als je weet wat de wensen en behoeften zijn van je klanten, kun je ze een advies aanbieden op maat.

Hoe uit hyperpersonalisatie zich?
Op dit moment uit personalisatie zich onder andere in de vorm van webwinkels. Als je nu een product hebt besteld, of aan het bestellen bent, krijg je vaak producten te zien waarbij staat ‘misschien ben je hier ook in geïnteresseerd’. Nu zijn dat nog producten die vaak in combinatie met jouw desbetreffende product worden besteld door anderen. Wij van DOT.PR verwachten dat je over een aantal jaren alleen nog producten te zien krijgt die écht bij jou passen. Door het verzamelen van data kunnen bedrijven precies voorspellen welke producten jij eventueel nog meer gaat kopen.

Is deze trend relevant?
Wij van DOT.PR staan voor relevantie, dus het is uiteraard belangrijk voor ons dat een trend ook relevant is voor de consument. Wij geloven dat deze trend uitermate relevant is, omdat deze trend inspeelt op persoonlijke wensen en behoeften van klanten. Hierdoor kun je de klant dus een relevant aanbod bieden zonder dat deze daar zelf al te veel moeite voor hoeft te doen. Daarnaast zal de klant sneller het product kopen als deze echt bij de persoon past. Ook wordt het aankoopproces versimpeld en versneld waardoor de klant uiteindelijk meer tevreden is en sneller terugkomt naar jou als bedrijf.

Keerzijde hyperpersonalisatie
De grootste keerzijde van hyperpersonalisatie is, vinden wij, dat privacy in het geding komt. Door een persoonlijk aanbod te kunnen bieden, heeft een bedrijf zo veel mogelijk gegevens van jou nodig. Dit kunnen ook gegevens zijn waarvan jij niet wilt dat bedrijven ze in handen hebben. Vaak accepteer je al snel voorwaarden (op bijvoorbeeld je telefoon) uit gemak, terwijl je eigenlijk niet weet wat deze voorwaarden inhouden. Hierdoor deel je vaak veel meer informatie dan je eigenlijk weet. De nieuwe AVG-wet helpt hier al bij, maar weet jij ook niet waar je precies naar moet kijken bij een privacyverklaring? Dan hebben wij hier een handige video met wat tips:

 Privacy of geen privacy? Hyperpersonalisatie is de toekomst, PUNT UIT!