Social detox, say what?!

Door: Blanco PR

Onbegrip, gelach en ongeloof. Zo reageerden de meesten toen we vertelden dat we een social detox gingen doen. Sommigen begrepen niet waarom we het belangrijk vonden dit te doen, anderen vonden het vooral een grappig idee. Andere mensen geloofden niet dat we zonder social media konden. Een week lang gingen we offline en hier had ieder haar eigen manier voor. Waar de één de apps verplaatste naar een ander scherm, besloot een ander de apps volledig te verwijderen en iemand anders besloot de uitdaging volledig aan te gaan. Of het ons gelukt is? Dat vertellen we later, maar lees vooral eerst onze ervaringen!

De regels
Oké, hartstikke leuk, zo’n week zonder social media, maar wat verstaan we nu precies onder social media? We waren het er al snel over eens dat Instagram, Snapchat, Facebook, LinkedIn en Pinterest niet toegestaan waren. Na een lange discussie besloten we, mede vanwege werk en groepsprojecten, dat WhatsApp wel toegestaan was. Daarnaast vonden wij dat WhatsApp niet echt tot de social media behoorde. Natuurlijk kan je met mensen praten en je status delen, maar wie doet dat nu? Hier maakten we een grote fout. WhatsApp hoort wel degelijk bij de social mediakanalen en is voor ons zelfs het meest verslavende kanaal. Ondanks dat je geen foto’s op social media kan bekijken, zorgden onze vrienden er wel voor dat ze het toch op een andere manier met ons deelden zodat we alsnog op de hoogte bleven.

En de andere kanalen?
Instagram, Instagram, Instagram. Zo verleidelijk en puur automatisch gaat je duim toch elke keer naar het Instagram-icoontje. Vooral als je de meldingen binnen blijft krijgen en je andere mensen om je heen foto’s ziet maken. De overige kanalen hadden we allemaal wat minder moeite mee, ondanks dat Facebook al haar troepen inschakelde om ons weer terug te halen. Naast de gebruikelijke verjaardagsmails kregen we nu ook de vraag of we de link al hadden gezien die iemand heeft geplaatst of zelfs iemands reactie op een bepaalde post. We honestly couldn’t care less, Facebook, but thanks.

Eindconclusie
Dusss… rest ons nog de grote vraag: Hebben we het allemaal volgehouden en wat vonden we er nu eigenlijk van? De meesten hebben het volgehouden! En ja, dat betekent dat niet iedereen het heeft volgehouden, maar ach een momentje van zwakte zien we voor deze keer door de vingers. We hadden verwacht dat het moeilijker zou zijn en dat we meer verschil zouden merken, maar wat we vooral merkten is de grote verschuiving van Instagram naar WhatsApp. Dus voor een volgende keer sluiten we WhatsApp ook zeker buiten. Deze app geeft gemiddeld 270 meldingen per dag en dus de meeste prikkels.

Iets anders opvallends is hoeveel je mist als je een week offline bent, vooral van mensen die je niet dagelijks spreekt. Zo waren er 3 mensen bevallen, 1 iemand ernstig ziek geworden en bleek er een terroristische aanval voorbereid te worden in een stad vlakbij één van onze teammembers.  Oh, en sorry aan al onze vrienden (kunnen we ze zo nog wel noemen?) van wie we de verjaardagen zijn vergeten! Toch fijn dat Facebook je hier twee keer op een dag aan herinnert.  

Tips
Ga voor jezelf na: Waarom wil je deze social detox doen en wat wil je ermee bereiken? Ga er vanuit dat je tijd overhoudt en deel deze tijd al in. Wij dachten heel veel tijd over te hebben, maar uiteindelijk verspil je die tijd weer met andere dingen, omdat we hier niet van tevoren over hadden nagedacht. En tot slot, kijk wat jouw grootste verleiders zijn en zorg dat je deze echt volledig uitgeschakeld. Ondanks dat het tegenwoordig onmogelijk lijkt te zijn om even offline te zijn, is dit niet zo. Het is nog altijd jouw leven en daarin moet je soms ook tijd voor jezelf nemen.