Right time, right place; hoe voer je een effectieve lobby?

Lobbyen zien we overal, van bedrijven en overheidsorganisaties tot sportclubs en buurtbijeenkomsten, maar wat is lobbyen nu eigenlijk en hoe voer je dit op de meest efficiënte manier uit?

Door: Blanco PR

Lobbyen is eigenlijk niets anders dan het beïnvloeden van andermans meningen over een bepaald standpunt of besluitvorming. Lobbyen kun je zo groot of zo klein maken als je zelf wil, maar een goede lobbyist houdt er een voltijdbaan aan over. Je moet altijd op de hoogte zijn en dat vereist niet alleen veel tijd en aandacht, maar ook kennis. Een kijkje in de keuken van een lobbyist is daarom erg relevant om te zien wat hij/zij nu doet om een bepaalde instantie of persoon te beïnvloeden. Hoe zorg je voor een effectieve lobby? Waarom lobbyen en wat bereik je ermee?

Van barbecue naar Tweede Kamer
Er kunnen diverse redenen zijn om te gaan lobbyen, zowel op zakelijk als persoonlijk gebied. Bijvoorbeeld als je je richt op het wijkcomité, omdat je graag een buurtbarbecue wil organiseren. Je komt met informatie en probeert het comité hiermee te beïnvloeden de barbecue te laten gebeuren. Bij bedrijven en in de politiek gaat dit precies zo, alleen gaat het dan om grotere kwesties.

Lobbyen = beïnvloeden
Door te lobbyen probeer je een verantwoordelijke te beïnvloeden over een bepaalde afdeling, organisatie of onderwerp een bepaald standpunt in te nemen of bepaalde besluitvorming uit te voeren. Deze verantwoordelijken maken hun beslissingen echter niet alleen en laten zich dan ook graag door mensen in de omgeving adviseren die verstand hebben van het onderwerp. Het is de taak van de lobbyist om zich in deze omgeving te bevinden, zodat je invloed kan uitoefenen met een lobby direct nadat een discussiepunt of plan bekend is. Natuurlijk zal de lobbyist altijd proberen iemand te beïnvloeden in de richting van zijn eigen standpunt, maar lobbyen is absoluut niet hetzelfde als iemand keihard proberen te overtuigen van jouw mening. Hoe zorg je voor een effectieve lobby? Een aantal tips!

* Plan de campagne

* Timing is the key!

* Selecteer en onderhoud je contacten

* Zorg voor een goed afgestemd pakket aan middelen

* Communiceren kun je leren; betrek intern en extern bij elkaar en kijk wie op welke momenten welke gesprekken moet voeren

* Wees altijd eerlijk

* Blijf op de hoogte van alles wat er speelt.

Hopelijk is het nu iets duidelijker wat lobbyen inhoudt en hoe je een lobby kunt inzetten. We zijn natuurlijk altijd benieuwd naar geslaagde lobby’s, dus mocht je een van deze tips hebben uitgeprobeerd, let us know!