Emoties, discussies en dingen om te gieren......

Hoe zit dat nu met de rol van de media binnen het PA-vak? Nu, van de ervaring leer je het meest. Daarom alle zintuigen op scherp als woordvoerder tijdens een echte mediatraining. En - ter lering ende vermaak - aan tafel bij Pauw tijdens de Pauw Academy. Samengevat: bloed, zweet en tranen (met name van het lachen).
Het verslag van inmiddels vier ervaringsdeskundigen.

Door: CARP PR

Het was weer een spectaculaire, maar zeker zeer vermoeiende dag. Echter, dit was het zeker waard! De dag begon voor de helft van de minor met het houden van een mediatraining. Tijdens deze training kreeg ieder een onderwerp voorgeschoteld waar wij woordvoerders voor mochten spelen. Uiteraard werd het ons niet makkelijk gemaakt. Onderwerpen zoals fake nieuws op Facebook, het belachelijke optreden van Ryanair en een lastige case over het UWV waren de onderwerpen waar wij ons op z’n Rotterdams gezegd ‘uit moesten lullen’. In samenwerking met de studenten van de minor crossmediale journalistiek gingen wij de uitdaging aan om een zo goed mogelijk praatje te houden. Zenuwen liepen af en toe vrij hoog op, maar leuk was het zeker!

PAUW1.jpeg

Lekker knus
De rest van de dag was het eigenlijk uitkijken naar de avond. Vanaf half acht werden wij verwacht in Amsterdam om deel te nemen aan de PAUW academy en vervolgens zelfs de show bij te wonen. De studenten van de HRO live op televisie. Lachen toch? Nadat iedereen zich had verzameld voor glazen wijn en bier in het mediacafé werden wij vriendelijk verzocht een formulier te tekenen dat we ons niet als lollige studenten zouden gedragen op televisie. 500 euro boete aan je broek, dat was het tóch niet waard.
Vervolgens was het zo ver. We mochten de studio in voor onze eigen uitzending. De eerste indruk? KLEIN! Op tv lijkt het altijd maar alsof ze in gigantische studio’s zitten met toch minstens 300 man aan publiek, maar in werkelijkheid is de studio niet veel groter dan de woonkamer van je ouders. Naja, lekker knus dus.

Pauw Academy
Na een vragenrondje en een praatje van de redactrice, mochten we onze eigen show opnemen. Een hele happening, want het is misschien geen live televisie, maar de driehonderd lampen en 5 camera’s in de zaal staan toch op je gezicht gericht. Vanuit de regiekamer wordt er geswitcht tussen camera’s en filmpjes en de vloermeester ‘snauwt’ in de microfoon als er iets mis gaat of niet op tijd is. Na een mooie repetitie begint onze eigen opname waarin er gesproken wordt over burn-outs onder jongeren en de voor- en nadelen van kernenergie in Nederland.

PAUW2.jpeg

Licht, camera, actie!
Na de academy werd de tijd opgevuld met een rondleiding door het pand en het drinken van drankjes, totdat de show daadwerkelijk ging beginnen. Deze avond bestonden de tafelgasten uit de Toppers, Theo Hiddema, Minister van infrastructuur en waterstaat Cora van Nieuwenhuizen en Rotterdamse dames Ada en Wilma.
Het was een mooie uitzending met interessante topics. Mevrouw van Nieuwenhuizen kwam spreken over de 600 miljoen die moet worden uitbesteed aan het verbeteren van de watertoevoer en -afvoer vanwege het extreem veranderende klimaat. Dit leidde tot een felle discussie met Meneer Hiddema die het hier duidelijk niet mee eens was. Het geld kon namelijk beter in de zorg gestoken worden. Jeroen Pauw zelf kwam niet eens tussen beiden tot er een opmerking gemaakt werd dat hij wel begreep waarom ze in de Tweede Kamer via de voorzitter spreken.


Vervolgens was het de beurt aan Ada en Wilma. Ze werden aan tafel gevraagd om te spreken over de ouderenzorg en de eenzaamheid onder ouderen in Rotterdam. Er werden fragmenten getoond van de film die zij gemaakt hebben om eenzame ouderen onder de aandacht te brengen. Dit riep niet alleen veel emotie op bij de dames, maar ook bij Gerard Joling die redelijk bekend is met zijn programma’s waarin hij ouderen helpt. Het leidde tot een mooie belofte van Joling om er alles aan te doen de dames, en de eenzame ouderen die zij hebben bezocht, te helpen.


En toen begon de tijd toch wel een beetje te dringen. Ik denk dat wij nog meer gestrest waren om de hoeveelheid tijd die Pauw over had, dan hijzelf. In het laatste kwartier werd er nog gesproken over Theo Hiddema in de politiek en het boek dat daarover is uitgebracht en er werd gesproken over het vijftienjarig jubileum van de Toppers dat weer een aantal gigantische shows zal opleveren.

Om middernacht was het afgelopen met de pret en mochten al onze slaapkoppen naar bed. We kunnen je garanderen dat we lekker hebben geslapen.