Drie negatieve gevolgen van het gebruik van social media

Social media, iets dat vandaag de dag niet meer weg is te denken uit onze samenleving. Vooral onder jongeren zijn de verschillende platformen razend populair. Zo heeft het CBS bijvoorbeeld aangetoond dat bijna een kwart van alle meisjes in Nederland niet zonder Whatsapp, Facebook of Instagram kan. Dat dit tot verschillende problemen leidt, wordt steeds duidelijker.

DOOR BELLE PR

Zo kampt een groot gedeelte van de jongeren met slaapproblemen omdat zij niet de discipline hebben om ’s avonds hun telefoon weg te leggen. Maar, er is nog een ander ernstig probleem en dat is dat veel jongeren een vertekend beeld hebben van de realiteit. Want, we kennen het allemaal; de eindeloze ‘’perfecte’’ foto’s op Instagram van die ene fitgirl of de vele kiekjes van een reislustige jongen die de hele wereld over gaat.

Belle PR is een PR bureau dat is opgericht door jongeren, voor jongeren. Wij willen jongeren wakker schudden en hen ervan overtuigen dat zij goed zijn zoals ze zijn. Je hoeft geen afgetraind lichaam te hebben en je hoeft niet heel de wereld over te reizen om erbij te mogen horen. Want geloof me, die meiden die zich op social media voor doen als fitgirl, zitten ook gewoon met een zak chips op de bank waarbij wat vetrolletjes over de rand van hun broek hangen. Om jongeren hiervan bewust te maken, gaan wij in deze blog dieper in op wat de negatieve gevolgen zijn van social media.

Belle4.png


Drogbeelden
Eén van de negatieve gevolgen van social media is dat jongeren ‘drogbeelden’ ontwikkelen. Zo vergelijkt een groot gedeelte zijn of haar leven met dat van anderen. Omdat jongeren bekogeld worden met ideaalbeelden op bijvoorbeeld Instagram, krijgen zij het idee dat zij en / of hun leven niet goed genoeg is. Het gevolg hiervan is dat veel jongeren een verlaagd zelfbeeld hebben.

FoMO
Daarnaast is de nieuwe term FoMO in het leven geroepen, wat staat voor Fear of Missing Out. Dit houdt in dat veel jongeren onrustig worden indien er geen WIFI- of 4G-verbinding tot stand gebracht kan worden. Deze onrust wordt veroorzaakt omdat zij bang zijn dat om bepaalde social media posts te missen. Wist je dat dit zelfs tot een verhoogd stressgehalte zorgt?

Belle2PR.png

Pesten
Het eeuwenoude pesten is met de komst van social media zelfs nóg erger geworden. Waar men vroeger gepest werd door de directe omgeving zoals bijvoorbeeld op school, kan men tegenwoordig met behulp van internet en sociale media gepest worden door de hele wereld. Daar komt nog eens bij kijken dat mensen zich over het algemeen veiliger voelen achter een scherm waardoor zij dus ook sneller iemand durven te pesten. En vergeet niet het feit dat het ontzettend lastig is om foto’s en video’s die op het internet rondzwerven permanent te verwijderen. Helaas weten we allemaal wat er met iemand kan gebeuren indien zijn of haar (naakt)foto gedeeld wordt.

Naar verwachting zal het social-mediagebruik onder jongeren voorlopig nog niet afnemen. En dat is ook niet erg denken wij van Belle PR, maar we moeten wel leren om er anders mee om te gaan. Het is leuk om te zien wat jouw vrienden en jouw supersterren dagelijks mee maken maar maak niet de fout om je eigen leven te vergelijken met dat van een ander. Want onthoud, iedereen is uniek en dat is maar beter ook! Je bent mooi zoals je bent.

Belle PR