Influencers of tastemakers?

Donderdag 4 oktober, na een paar kopjes koffie op de vroege ochtend, is het om 10.30 uur tijd voor het tweede gastcollege van dit blok. Een klassikaal college met als spreker Judith van der Rijt. Judith is in het dagelijks leven Digital PR Consultant bij Coopr en werkt veel met influencers.

Influencers… Het meest gebruikte begrip van 2017/2018 in de wereld van social media. Selfies, hashtags, emoji’s en bewerkapps, we kunnen er niet meer omheen. Organisaties zagen hier een gat in de markt en schakelden deze influencers in om hun bekendheid te vergroten en commerciële doelen te bewerkstelligen. “Ik vind influencers persoonlijk een vreemd begrip en noem het liever tastemakers!”, aldus Judith.

Golddiggers
“Worden influencers ongeloofwaardig?” Dit was één van de eerste vragen die aan Judith werd gesteld. Er zijn twee soorten influencers, de ‘ordinaire golddiggers’ en de ‘loyal content creators’. De ordinaire golddiggers kun je herkennen aan het feit dat zij zich tot hun onderbroek en sokken aan toe vol hangen met sponsorproducten. De loyal content creators zijn mensen die houden van hun werk en alleen werken voor de merken waar zij wat voor voelen en/of al fan van zijn. Duidelijk dat bij die laatste groep de meerwaarde ligt.

IMG_3250.jpg

De post

Coca Cola
Judith bracht een groot aantal nieuwe inzichten en voorbeelden vanuit de praktijk mee. Daarna werden wij aan de slag gezet. Judith werkt al langer voor een campagne voor Coca Cola, aan ons nu om de campagne van vorig jaar te herzien. Coca Cola lanceerde een zomercampagne waarbij de focus lag op reizen die je kon winnen naar verschillende Europese en intercontinentale bestemmingen. Aan ons de volgende vragen:

1. Welke drie influencers zouden jullie inzetten voor deze campagne?
2. Waarom kiezen jullie voor deze influencers? Wat hebben zij met elkaar gemeen?
3. Hoe zou de ultieme social media (instagram) post eruit zien van deze influencers?

Iedere groep kwam met ideeën voor de campagne en tóch werden er hier en daar dezelfde elementen gekozen. Influencers zoals Jan Versteegh, Monica Geuze en Noor de Groot (Queen of jetlags) werden vaak benoemd met dezelfde motivatie: reislustig, loyale achterban aan volgers, energiek en enthousiast. Judith gaf zelfs aan dat ook zij met haar team bezig is geweest met het benaderen van deze influencers.


Niet alleen wij waren een ervaring en kennis rijker, ook Judith verkreeg nieuwe inzichten. Kortom: een leerzame dag!