Emotie of ratio?

Vorige week maandag was Rijn Vogelaar bij ons op bezoek. Deze week verschijnt zijn nieuwe boek: Negativiteitmania, de waan van het negativiteitsdenken. Een opmerkelijke titel, zeker gezien het feit dat zijn andere boeken - de Superpromotor en de Enthousiasme Triologie - bol staan van het positivisme.

IMG_3422.JPG

Negativiteit verkoopt
We komen er snel echter. Negativiteit verkoopt. Ook in titels. Maar dat is natuurlijk niet het idee dat achter dit boek zit. In dit boek gaat het namelijk om enthousiasmestoppers, denkfouten die een grote invloed hebben op hoe wij de werkelijkheid ervaren. Onze samenleving is doordrenkt van negativisme: de media brengen voornamelijk slecht nieuws, het onderwijs is gericht op het vermijden van onvoldoendes en ben je eenmaal aan het werk dan krijg je voortdurend te horen wat je niet goed doet.  En dat heeft volgens Rijn wel gevolgen. Opvallend is de toename van burn-outs, depressiviteit en intolerantie.

En dat tij wil Rijn graag keren. Daarvoor is geen revolutie nodig.  Als we onze tweede stuurman, de ratio, nu maar eens wat meer aan het werk zetten. Dan worden we er ons in ieder geval van bewust dat het eigenlijk helemaal zo slecht niet gaat. Volgens Rijn is een constructieve samenleving echt zo moeilijk niet. Meer balans in de berichtgeving zou bijvoorbeeld een grote stap vooruit zijn. En dat betekent meer aandacht voor positieve gebeurtenissen. En wat te denken van meer tijd voor reflectie. Bewust je focus zetten op de lange termijn ( in plaats van kortetermijnimpulsen) en je ratio trainen om het grotere geheel te overzien. Rijn sluit af met meer begrip voor elkaar: kom uit je bubbel en luister eens goed naar mensen met een ietwat andere mening. Als je hun verhaal kent, dan blijkt vanzelf dat die ander helemaal niet zo anders is dan jezelf. Het is de basis van waaruit je de verbinding met elkaar aan kan gaan. 

Blue monday
Gisteren was de offciële boekpresentatie. Vandaag – en dat kan geen geen toeval zijn – op Blue Monday gaat het boek in de verkoop. Van harte aanbevolen! Het geeft je dé mogelijkheid om inzicht te krijgen in het grotere geheel van positief denken!