End of the story....?

And now, the end is near
And so I face the final curtain...

Het is alweer zo ver. De minor is afgelopen voor dit jaar. Dus een diepe val in het zwarte gat dat onherroepelijk volgt na de drukke afgelopen vijf maanden. Maar wat hebben we genoten. Het laastste blok stond in het teken van gedragsbeïnvloeding. Wat drijft mensen en hoe zorg je ervoor dat ze zich gedragen zoals jij wilt. Er werd een imposant blik gastsprekers geopend:

Roeland Dietvorst
Deze goeroe op het gebied van neuromarketing bracht ons allemaal de wondere werking van de hersenen bij. Het overgrote deel van wat wij doen is onbewust. Het is daarom niet altijd handig om bij het doen van onderzoek aan mensen te vragen welke campagne ze bijvoorbeeld het beste vinden. Ze weten dat namelijk zelf niet eens. Wat dan wel werkt is neuro-onderzoek. Als je kunt kijken naar hersenactiviteit, dan weet je ook wat het meest effectief is. De kennis op dit gebied neemt in rap tempo toe en we zijn nu zelfs al zover dat gevisualiseerd kan worden wat mensen gezien hebben. Nog één kleine stap tot gedachtenlezen dus…

Reint Jan Renes
Heel veel (overheids)campagnes op gebied van gedrag falen. Waarom? Omdat we helemaal niet goed genoeg kijken naar triggers om dat gedrag daadwerkelijk te beïnvloeden. Of naar boodschappen die écht effectief zijn. Vaak ‘doen’ communicatiemensen ‘maar wat’, met allerlei per ongeluk gemaakte fouten als gevolg. En dat is zonde. Want dat is helemaal niet nodig. Er ligt enorm veel kennis op het gebied van beïnvloeding. En daar gebruik van maken is geen garantie op succes, maar maakt de kans wel lichtjaren groter.   

Rijn Vogelaar
De wereld is nog nooit zo goed geweest voor mensen. Hier in Europa is weinig geweld, de meeste mensen hebben genoeg te eten en een dak boven hun hoofd en toch blijven we met z’n allen zo negatief. Hoe komt dat toch? Het antwoord dat we zoeken is helemaal terug te herleiden naar de duizenden generaties voor ons. Toen de wereld nog ging over overleven. En toen je maar beter sceptisch kon zijn als je een bessenstruik zag bewegen, want als je dat niet deed en er zat toevallig een tijger achter… Tsja… Dan kon je het niet navertellen. Maar dat is lang geleden, dus wat kunnen we nu doen om iets tegen die ‘negativiteitsmania’ te doen? 

Daisy Daveiga
Wat wil jij uit het leven halen? Wat voor dromen heb je? Wat is je passie? Moet je per se de geijkte paden bewandelen, of kan het ook anders? Wat doe je als je straks na je afstuderen helemaal niet direct die gave droombaan vindt? Aan de hand van haar eigen verhaal gaf Daisy het inzicht dat je de antwoorden echt wel hebt, maar dat ze soms verstopt zijn. Dichtbij jezelf blijven, positief zijn en geloven dat ook voor jou alles op zijn pootjes terechtkomt is een hele goede start. 

Het was weer een mooie tijd, met veel nieuwe informatie. Volgend jaar starten we weer. Met een nieuw programma! Tot dan! En wellicht ben jij er dan zelf wel bij!