Bas de Boomheld

Pats! Boem! De eerste krachtmeting zit erop. Afgelopen donderdag vonden er maar liefst vier verschillende pressure cookers plaats. Bijl PR, Coopr, Van Hulzen PR en de Hogeschool Rotterdam kwamen langs om hun case aan de kersverse PR-bureaus voor te leggen. Over de inhoud van de cases zullen we het niet hebben – sommige onderwerpen waren nu eenmaal vertrouwelijk – maar wellicht wel leuk om de tien belangrijkste learnings van de dag (per opdrachtgever) eens op een rijtje te zetten. We gingen te rade bij de docenten. En ze tekenden de volgende op:

  1. Om af te trappen. En misschien – gezien de titel van onze minor – wel een hele belangrijke: stap in je verhaal! Als je een opdrachtgever mee kan nemen in een helder en beeldend verhaal dan heb je de helft van je pitch al gewonnen (Coopr);
  2. Laat zien dat je de vraag van de opdrachtgever snapt. Stap dus niet gelijk in de middelen. Het analyseren van de vraag is essentieel! Pas dan kom je tot de kern van het probleem om vervolgens de oplossing te bedenken. Dus als je de ruimte hebt om extra vragen te stellen aan de opdrachtgever of om ideeën te toetsen, pak die dan! (Hogeschool Rotterdam);
  3. Misschien een beetje in het verlengde van de vorige: zorg dat je de taal van de opdrachtgever spreekt. Dat zorgt voor een klik. Je geeft aan dat je hen begrijpt (Bijl PR);
  4. Wat is nu de meerwaarde van je eigen PR-bureau? Wat doe jij en hoeveel kost dat? Voor niets gaat immers de zon op. Als PR-bureau moet je ook kunnen bestaan. Dus ‘eis’ ook een plek op in het kostenplaatje (Bijl PR);
  5. Besteed aandacht aan je visuele presentatie (Bijl PR en Van Hulzen).  Met beelden gaat de verhalenmachine lopen. Wat te denken van Bas de Boomheld. Zonder in detail te treden, konden we het niet laten om dit verhaal toch even een gezicht te geven. Zeker met zo’n voornaam! Heerlijk!
  6. Focus je op 1 concept. Ideeën genoeg, maar zorg dat je keuzes maakt. Je kan niet alles. Des te scherper en duidelijker je concept, des te groter je overtuigingskracht (Hogeschool Rotterdam)
  7. Actualiteit. Houd ‘m in de gaten. Een gewaagde guerrilla-actie op de Dam in deze tijd? Dat kan weleens voor heel veel negatieve publiciteit gaan zorgen (Coopr);
  8. En mocht je dat 'koste wat het kost' toch willen (negatieve publiciteit levert toch ook die felbegeerde aandacht) neem dan wel crisis-pr als kostenpost op in je budget! (Coopr);
  9. Return on investement. Maak niet alleen inzichtelijk wat het kost, maar ook wat het opbrengt! En dan het liefst zo concreet mogelijk (Coopr);
  10. Denk aan de uitvoering. Als je laat zien hoe je plan - in fasen - uitgevoerd moet worden, Dat scheelt dat beren op de weg! (Van Hulzen).