The TrumpStory: irreversible change?

“Als het over storytelling gaat, mogen we Trump een geweldenaar noemen!” Theo Hendriks – schrijver van het boek Change the Script en deze week onze gastdocent – windt er geen doekjes om. “Wat een verhaal.  We krijgen iedere dag een nieuwe aflevering voorgeschoteld. Trump weet door zijn onvoorspelbaarheid de spanning erin te houden. En daarmee weet ie ons te boeien. Of je hem nu mag of niet.”

IMG_2212.jpg

Zonder conflict geen verhaal
Niets gaat vanzelf, zeker in een verhaal. Je doel bereiken zonder enige vorm van tegenstand, dat maakt een verhaal heel erg saai. Het mag niet vanzelf gaan. ‘En toen – en toen – en toen’, dat boeit niet. Het gaat om het ‘maar dan.....’.  Iets of iemand die het einddoel dwarsboomt. Of in termen van Theo: zonder conflict is er geen verhaal!

Terug naar Trump. Ook daarin toont hij zich een meester. Conflicten te over. In een verhaal komt de held dan in actie. Vanuit een behoefte om orde te brengen in de chaos, hij wil en zal dat mooie en begeerlijke einddoel bereiken. En neemt daarvoor de nodige risico’s.

Schermafbeelding 2017-09-13 om 12.30.48.png

Make America great again
Maar dan begint het voorbeeld van Trump wellicht toch een beetje stuk te lopen. Alhoewel de huidige president van Amerika voor een uitermate inspirerend streven heeft gekozen (Let's make America Great Again) is het maar de vraag of dit echt is wat ie echt wil. Omgeven door tal van rijke personen uit het zakenleven -  die alle op gang zijnde veranderingen in de wereld met argusogen bekijken - weten we niet echt wie nu die begunstigde binnen de narratieve analyse van Theo is. En – nog een stapje verder - lijkt het creëren van chaos meer het eindoel dan die mooie slogan die Trump de verkiezing doorhielp. Talloze dilemma’s en onoverwinnerlijke uitdagingen komen er in de TrumpStory voorbij. Ze zijn boeiend, dat moeten we hem nageven. We volgen zijn verhaal op de voet. Maar waar het eindigt? En waar ie het werkelijk voor doet?

Nee, daar hebben we met z'n allen werkelijk nog geen idee van!