Short Films maken? De vijf succesfactoren!

Ja! Met een flinke knal kwam vandaag het Minor PR-jaar 2017 ten einde. Die knal heette het Long Short Start-Up 010 Film Festival 2017. Een ochtend met zestig kerstig uitgedoste studenten, vijftien messcherpe short films, vijf oer-Rotterdamse opdrachtgevers, twee superhosts (Balthazar en Renée!) en één knusse filmzaal 6 in bioscoop LantarenVenster.

Wat leren we van een ochtendje short filmkijken? Welke films raken, spreken aan? Hoe kom je tot een productieve samenwerking met opdrachtgevers? Uit de rijke feedback van laatstgenoemden en de ervaringen van docenten en studenten stelden we een top vijf samen van succesfactoren voor het produceren van een short film:

1.     Durf voor een story te gaan
Welke films raken, zorgen voor de glimlach, een extra gevoel bij een organisatie? De films met een sterk plot en een uitgesproken character. Teckel Pien die haar baasje vergezeld naar de breiclub van Granny’s Finest (Girl Pwr!). De gesjeesde zakenman die we een meer dan prima “werk”dag zien hebben bij Let’s Meet At My Place (Hun!). Door de ogen van de hoofdrolspelers ontdekken we de maatschappelijke impact van Granny’s en het thuisgevoel van Let’s Meet. Zonder dat het letterlijk gezegd wordt. Showing dus, in plaats van telling.

2.     Een weergaloos concept
Deze hangt nauw samen met de eerste factor. Kiezen voor een story is spannend. Niet elke opdrachtgever ziet direct de meerwaarde. ‘Laat mij nou maar een interview doen, dan staat m’n boodschap er precies op zoals ik het bedoel’, niet waar? De visie, voorbereiding en overtuiging van het filmteam maakt of breekt – al in een vroeg stadium – het eindproduct. Durf een scherp concept voor te stellen, laat een teaser zien, verras je opdrachtgever!

3.     Proactief communiceren
Ook bij stress, een naderende deadline, bakken met montagewerk: praat met je opdrachtgever! Zeg hoe ver je bent. Meld of je de planning haalt. Vraag om feedback. Daar worden de film en relatie alleen maar beter van! En uiteindelijk: deel het eindproduct ;)

4.     Neem de tijd
Een écht mooie film maken? Dat is – mooier kunnen we het niet maken – een tijdrovende klus. Omdat je in de huid van het merk moet kruipen. Een echte story wilt schrijven, een weergaloos concept wilt voorstellen. Omdat je op zoek moet naar de details, naar wat afwijkt, naar wat kleur geeft. Omdat je op verschillende locaties wil filmen. Omdat je met extra licht wil werken. Omdat je misschien nog iets over wil doen. Omdat de montage minstens zo belangrijk is als het draaien. Omdat je frame voor frame iets wil intekenen. Hè Streep en Bridge?


5.     Audio!
Beeld? Check. Owjah, het geluid. Hoe klinkt het eigenlijk? Wat de oren bereikt doet niet onder voor wat de ogen bereikt. Geen sluitpost, maar een startvraag: hoe zorgen we voor optimale geluidskwaliteit?

Filmfestival gemist? Alle vijftien films nog eens zien? Komende weken komen ze online op de kanalen van opdrachtgevers en studententeams. Volg @creatingstories op Instagram – we melden het als de films online komen. 

Tot slot: Fleur en Ferry (Architectuur Maken), Diana en collega’s (BlueCity), Niek en alle granny’s (Granny’s Finest), Florent en Jorn (Kien), Wendy (Let’s Meet At My Place) en alle andere hoofdrolspelers, figuranten, muzikanten, helpende handen: BEDANKT voor mooie films en een topfestival!

Prachtige feestdagen en tot in 2018!
Agaath, Aniek, Bas, Kim en Ron
Team Minor PR