Behavioural change

De eerste week van ons laatste thema: gedragsbeïnvloeding. De tijd vliegt. Nog maar één opdracht te gaan en het avontuur zit er al weer op. Wat ons betreft nog maar eens flink genieten van alle verhalen die de afgelopen week zijn opgetekend. We zetten ze nog even voor je op een rij.

Ja, ja, het lijkt een gewoonte te worden, maar dan wel een van de goede soort. We trappen gewoon weer af met Gewoon PR. Met de VolgVrijdag van 15 december. Alle weekactiviteiten worden van duiding voorzien. En sneeuw!

Neuromarketing
Het is een relatief nieuw vakgebied waarbij medische technieken en inzichten uit de neurowetenschap worden toegepast op het terrein van marketing. Het gastcollege van Roeland Dietvorst gaf veel nieuwe inzichten. Over hoe we - ieder voor zich - reconstructies maken van de werkelijkheid.  En hoe we onszelf daarin soms hopeloos voor de gek kunnen houden. Of hoe we – erger nog – voor de gek gehouden worden. Het maakte heel wat los. Streep PR denkt er het zijne van in  Onbewust vs Bewust.

The illusion of Explanatory Depth
Dan het gastcollege van Reint Jan Renes. Gedragsverandering door communicatie? Vergeet het maar. Daar is wel meer voor nodig. Reint Jan sprak ook over the illusion of explanatory depth. We denken dat we de dagelijkse dingen om eens heen snappen en leggen dat - zonder te beschikken over de exacte feiten - maar al te graag aan anderen uit. Zelfoverschatting wordt het ook wel genoemd. Oppassen dus. Om lastige vraagstukken te doorgronden heb je juist de gedetailleerde kennis nodig.  Zonder die kennis kan je met je oplossing de plank volledig misslaan.
Met die illusie kunnen we wel wat. Zeker als het om de opdracht van het Trimbosinstituut gaat: hoe zorg je ervoor dat jongeren stoppen met roken (of er zelfs nooit aan beginnen). Op zoek dus naar echte feitenkennis rondom deze vraag en geen advies op basis van vooringenomenheid!

En nu we het er toch over die opdracht hebben: Catch PR pakt het slim aan. Een catchy foto met een duidelijke call to action. Behoor je tot de onderzoekspopulatie, een klik op de foto is genoeg.

#standwithkeaten
Peer PR zoomt in op de actualiteit. Op het verhaal van Keaten oftewel #standwithkeaten. Een verhaal dat helemaal past binnen de identiteit van dit bureau: 'we zijn allemaal gelijk, niet anders dan anderen'. Overgens nog veel meer prachtige verhalen op de website van PEER PR. Een absolute aanrader om eens op bezoek te gaan.

Nog een weekje
De kerstvakantie. Neem nu al de tip van BOLD PR even mee. Gek dat Penny Dreadful op het eerste gezicht even aan onze Jack the Ripper doet denken? We zullen het zien. 
Overigens nog veel meer tips voor de vakantie op het instagramaccount van dit PR-bureau. Doe er je voordeel mee!