Iedereen is lobbyist

frans-van-drimmelen.html.jpeg

“Wie van jullie lobbyt er weleens?”, zo trapt Frans van Drimmelen, toplobbyist en eigenaar van Dröge & van Drimmelen zijn verhaal af. Waar aanvankelijk aarzelend een paar handen omhoog gaan, blijkt al heel snel dat iedereen wel eens lobbyt. Bijvoorbeeld bij zijn of haar ouders, voor een nieuwe fiets.

 

Lobbyen in Den Haag, het landelijke zenuwcentrum van de politiek, of je eigen gemeente werkt natuurlijk net even anders, maar de essentie van een belang behartigen blijft wel overeind.

 

Groot verschil is dat als je professioneel lobbyt, je veel kennis moet hebben over de politieke arena waarbinnen je je bevindt én van timing. De juiste timing is namelijk minstens net zo belangrijk als de inhoud van je boodschap.

 

Met lobbyen zit je het liefst aan het begin van het besluitvormingsproces, zodat je makkelijker invloed uit kunt oefenen op beleidsmakers. Dat klinkt nog heel abstract, maar is eigenlijk best logisch. Als er al van alles besloten is en er al keuzes gemaakt zijn en politici er uren over vergaderd hebben, dan vinden ze het vervelender om iets aan te passen, dan wanneer ze nog geen idee hebben over het onderwerp en er nog geen mening over hebben.

 

Je moet natuurlijk wel aan tafel kunnen komen bij iemand. Om dat te bereiken is je netwerk natuurlijk belangrijk, maar ook dat je altijd eerlijk bent. Want één keer liegen of verkeerde informatie geven maakt dat ze je niet snel nog eens op de koffie zullen ontvangen…