"Alles voor de content" - Gastcollege Kirsten Gorter

Energiek, kleurrijk en met een flinke dot glitter; dat is het verhaal van Kirsten Gorter voor de minor PR. Gedetailleerd geeft ze aan wie ze is aan de hand van een dozijn sprekende sfeerbeelden, die ze eerder op Instagram publiceerde.

H&M: Always On
Kirsten is social & digital manager bij H&M Nederland.  Het Zweedse kledingmerk bepaalt voor een groot deel welke campagnes in de verschillende landen worden uitgerold. Met een team van twaalf medewerkers voorziet Kirsten dit van een lokale tone of voice en zorgt ze ervoor dat de tijd tussen de grote global campagnes goed is ingevuld volgen het credo ‘Always on’ . Naast informeren en inspireren, is involvement een belangrijke pijler die centraal staat bij het uitrollen van de campagnes. Een belangrijke rol is hierin weggelegd voor de base binnen de strategie: de H&M Club. Veel campagnes verwijzen naar het digitale loyaliteitsprogramma van de modeketen.

IMG_2985.JPG

Gezocht: loyale ambassadeurs
Een prima toevoeging voor het minor onderdeel Every Company is een Media Company van docent Kim Stolk. H&M Nederland zoekt steeds de samenwerking met influencers die langere tijd een relatie met het merk willen aangaan. Ze moeten daadwerkelijk fan zijn van het merk en optreden als ambassadeurs. Daarnaast moeten ze met hun content een bepaalde doelgroep aanspreken en daarmee engagement genereren. Yara Michels wordt gezien als zo’n influencer met een trouwe schare fans. Nee, geen dame die volgend jaar ineens grote campagnes voor Zara doet. Loyale ambassadeurs, dat is de voorwaarde die H&M stelt.  

En mannelijke influencers?
Heel transparant geeft Kirsten aan hoe ervaringen zijn opgedaan met collaborations. Zo worden onder andere afspraken vastgelegd over exclusiviteit,  de hashtags die worden gebruikt en hoe lang een bijdrage online blijft staan. “Zijn er ook samenwerkingen met mannen?”  Vraagt Bloodbank PR.  Dat nog niet. “Mannen gaan eens per kwartaal een broek of trui kopen, die komen dan toch wel.”

Wie is lid?
Dan is het tijd voor nog meer interactie in de les. Wie is er lid van H&M Club? Ongeveer de helft van de zestig minor studenten is aangesloten. Joost heeft 149 punten, bij 150 is het raak . H&M stelt het online zo: ‘Zeg maar dag tegen plastic membership cards... deze punten kun je inwisselen voor fantastische aanbiedingen. Hebben we al gezegd dat H&M Club gratis is?’ Een indrukwekkende base met 1,5 miljoen leden in Nederland. Dit ‘building the base principe‘ is goed bruikbaar om te vertalen naar de opdracht van Spaces die deze maand centraal staat!


Tot slot. Overview PR maakte een fijne lijst met dé learnings uit het college. Sowieso leuk om even een kijkje te nemen op hun site!!