De 'S' is van Storytelling

Een gastcollege van Theo Hendriks! Dat is altijd smullen. ’t Gaat over de wolf van Roodkapje. Over de portemonnee van Holleeder. En over kompasverhalen. Theo is zelf trouwens ook een kompas. Navigeert je door een wereld aan storytellingtheorie. Zijn verhaal doet precies die plekken aan, waardoor je weet: verhalen vertellen is niet alleen een beetje hipster.

Conflict
Maar eerst een geschiedenislesje dat ik je niet wil onthouden. In 2014 publiceerde communicatieonline.nl een alfabetische jeukwoordenlijst: communicatieprofessionals konden termen insturen waar ze uitslag van kregen en daar werd dan een soort wall of shame van gemaakt. De lijst startte met de A van alignment, ging over in de D van draagvlak en liep via de K van kernboodschap door naar de S van… storytelling. Aiaiai. Staan we dan, met onze minor PR. Conflict.

Ommekeer
Een jeukwoordenlijst is als een GFT-bak. Als iets talig uitgebloeid is, mag het er blijkbaar in. In de termen van communicatieonline:

Storytelling begint al een behoorlijk uitgewoond begrip te worden, met treurige voorbeelden. Over de oprichters die op hun zolderkamer de basis legden – zonder een cent op zak hè! – voor het bloeiende bedrijf in zonweringen. Altijd maar die zolderkamer. En wisten jullie dat mensen al sinds ze mens zijn elkaar story’s tellen?

Toegegeven, overmatig gebruik van de term geeft soms een uitgemolken indruk. Maar wat mij betreft gaat een term pas in de kliko als blijkt dat die term inhoudelijk leeg is, achterhaald. En dat is storytelling niet. Sorry jeukers, maar als het aan ons ligt, is storytelling nog lang niet rijp voor de schroothoop. Niet omdat we er geen afstand van kunnen doen, maar omdat de term met afstand iets belangrijks aanduidt. In drie uitspraken van Theo Hendriks klinkt dat zo:

Held
1.    “In een goed verhaal verandert echt iets. Voorgoed.”
Ongekende overtuigingskracht dus, op een heel menselijke manier. Zoek verhalen die bij de luisteraar, lezer, kijker een (inwendige) aardverschuiving veroorzaken. 

2.    “Door een verhaal word je een betrokken deelnemer.”
En geen kritisch beschouwer! Powerpointslides met cijfers en bullets dwingen tot een scherpe blik, een kritisch oog, distantie. Maar in aanraking met een verhaal worden we gevoelig voor emoties en overtuigingen, raken we betrokken.

3.    “Ga uit van een magic-if vraag
Ja, realistische voorstellen zijn leuk. En accountable zijn is erg belangrijk. Maar om succes te hebben is er nog iets essentieels: durven dromen van een ideale situatie. Een verleidelijke stip op een verre horizon. “Stel je eens voor dat we…”

En deze waardevolle inzichten maken van Theo Hendriks officieel held van de minor. Benieuwd welke helden we nog meer spreken? Komende maanden volgen nog veel meer blogs.