Op bezoek bij....

Een eigen PR-bureau oprichten. Geen kleinigheid. Wat zijn de trends en wat wil de markt? Hoe ga je je positioneren? Tal van vragen komen op je af. Hoe leuk is het dan wanneer je een kijkje in de keuken kan krijgen bij een PR- of communicatie-adviesbureau dat de klappen van de zweep al kent! Welke keuzes hebben zij gemaakt en gaan zij om met de trends in communicatieland?

Een van de bureaus waar we op bezoek mogen komen, is HollandSpoor in Rotterdam. We worden er allerhartelijkst ontvangen. Huug Barendrecht, partner en adviseur, en Debbie Barendregt, oud-student van onze opleiding en sinds 1 september als adviseur aan de slag bij dit bureau, praten ons bij over het ontstaan van het bureau, de ontwikkelingen binnen het vakgebied en de vraagstukken die op hen afkomen. Opvallend is de eerlijkheid. Pijnpunten worden niet vermeden.

HollandSpoor

Bij dit bureau gaat het om verbinden! Alhoewel ze zo af en toe nog wel gebeld worden met vragen over vertrektijden of treinabonnementen, is dat de belofte die ze aan de klant maken.  Bonding en bridging, of het nu gaat om vraagstukken op het gebied van identiteit & reputatie, verandercommunicatie of het creëren van content (beeld en tekst).

Visie

Volgens Huug moet je als bureau een visie hebben. Een model aan de hand waarvan duidelijk wordt hoe je werkt. Hoe je met communicatievraagstukken omgaat. Het geeft de klant, maar ook jezelf, houvast en structuur. Over het model hebben Huug en zijn collega Michel Kok zelfs een boek (De zes kernen van een organisatie) geschreven. En daar zijn ze terecht trots op!

Inhoudelijk profileren

En daarmee zijn we direct beland bij een ander punt. Om als bureau aan de weg te timmeren is het van belang dat je je inhoudelijk profileert. Dat betekent dat je je als spreker laat zien op congressen, je ervaringen deelt als gastdocent of redactionele artikelen publiceert. Het boek is daar natuurlijk ook een voorbeeld van. Je deelt je kennis met anderen. En daarmee kom je verder in dit vak.

Tips?

Ook die passeren de revue. De belangrijkste? Netwerken, netwerken, netwerken. Van je relaties moet je het hebben. Logeion (in het geval van onze bureaus Young Logeion) of iets dichterbij huis, de PCR (Platform Communicatie Rotterdam) hebben een ongelooflijke meerwaarde. Voor je werk – je komt hier altijd wel een potentiële klant tegen – maar ook voor je persoonlijke ontwikkeling. Met elkaar praten over je ervaringen en de ontwikkelingen binnen het vak geeft altijd weer ruimte aan nieuwe inzichten en uitdagingen.

En met de bureaubezoeken zit de eerste week erop. De analysefase kan worden afgerond. Op naar de keuzes! Maar niet voordat we de blog van Jos Govaart gelezen hebben. Opgesteld naar aanleiding van het gastcollege van vorige week maandag. Zijn tips zullen je zeker verder helpen!