Enerverend

Zo mogen we de afgelopen minorweek wel noemen. Sommigen zagen de week als een rollercoaster en daar zit wat in. Tal van indrukken volgden elkaar op, waarbij weer bleek dat de emotie nog altijd de kracht van het verhaal is. We blikken terug:

Maandag het gastcollege van Rijn Vogelaar. Over enthousiasme en de rol van superpromoters. Een mooi thema om mee te beginnen. Immers:

Nothing great was ever achieved without enthusiasm
— Ralph Waldo Emerson

Over naar de dinsdag, de masterclasses. Drie boeken stonden er op het programma: The Marshmellow Test van Walter Mischel, Het Enthousiasme Virus van Jaap van Ginneken en Misbehaving van Richard Thaler. 

 

De bureaus wisten de theoretische kaders en modellen tot leven te wekken.. Niet altijd even gemakkelijk!

 Op naar de woensdagavond: 'Rotterdam viert de stad’ organiseerde de collegetour met op deze woensdag Jandino Asporaat in de hoofdrol. We waren erbij en luisterden naar een opmerkelijk levensverhaal. Vol humor, maar ook uitermate serieus. Opvallend zijn hang naar anonimiteit. “Ik zou zo graag weer eens onopgemerkt in de trein zitten om naar de  verhalen van mensen te kunnen luisteren.” Opmerkelijk zijn levensvisie: “Na elke put komt er nog een put. Dus zorg je dat je leert zwemmen.” En treffend hoe hij de kenmerken van een goed verhaal zo uit zijn mouw weet te schudden. Storytelling is ook in zijn werk de basis,  vertrouwt hij ons toe. "Als de grap niet lukt dan roept het publiek vaak nog 'wat een goed verhaal'."

En dan - als klap op de vuurpijl – de donderdag. Heel veel gaan we er in deze blog niet over zeggen. JAN PR en Flash doen er uitgebreid verslag van. Als je de blogs leest, wordt al snel duidelijk dat het verhaal van Archell Thompson een enorme impact heeft gehad.

 

Terugkijkend op deze week kunnen we maar één conclusie trekken: door het vertellen van verhalen kan je mensen dichterbij bij elkaar brengen. Natuurlijk, het maakt je kwetsbaar, maar wat levert het op! We kunnen er bruggen mee slaan, tussen personen maar ook tussen culturen. Het is wellicht irreëel om te denken dat we met het vertellen van onze verhalen de wereldproblemen kunnen oplossen, maar ik ben ervan overtuigd dat het wel een stap in de goede richting zal zijn.