Nothing great was ever achieved without enthusiasm

Enthousiasme. Wie kent dat gevoel niet. Iets wat je raakt, waar je warm van wordt, waar je energie van krijgt. Het moment dat je weet ‘hier doe ik het voor!’ Een moment van pure euforie. Alsof je de hele wereld aankan. Dat gevoel kunnen we ons allemaal wel herinneren. En haal je dat weer voor je, dan zit je er ook meteen weer middenin.

Rijn Vogelaar

“Toch vreemd dat er geen wetenschappelijk onderzoek op het gebied van enthousiasme verricht wordt.” Het is de eerste vraag die Rijn Vogelaar – schrijver, spreker en oprichter van de Superpromoter Academy – zichzelf stelt tijdens dit gastcollege. En terecht. Doen waar je in gelooft (flame), er andere mensen warm voor krijgen (flow) om vervolgens een ware revolutie (flood) te veroorzaken. Wie wil dat nu niet?

Ik ben een man van rituelen. Ik ben opgegroeid met het besef dat juist de kleine dingen er toe doen.”
— Raymond Cloosterman

Voorbeelden zijn er genoeg. In de muziek: de flood van Patrick Bruel slaat tijdens het gastcollege in als een bom. Maar zeker ook in het bedrijfsleven. Rijn noemt Raymond Cloosterman, oprichter van Rituals. Zijn bedje leek bij Unilever gespreid. Maar hij nam ontslag. Op zoek naar wat hij echt wilde. Tijdens zijn reis werd hij geraakt door de kracht van rituelen. Die handelingen die het alledaagse leven bijzonder maken. Het werd zijn levensfilosofie en de basis van zijn nieuwe bedrijf. Rituals werd succesvol in een vrijwel verzadigde markt. Door betekenis aan dit merk én aan het leven van anderen toe te voegen.

Goed nieuws is geen nieuws

Iedereen is enthousiast als hij of zij geboren wordt. In welk land dan ook. Maar we worden ouder en in de loop van de tijd ontwikkelen we een systeem waarin we meer en meer oog hebben voor ‘negativiteit in onze maatschappij’. Ook hier weer een sprekend voorbeeld. Uit de journalistiek dit keer. Rijn: "Stel je voor dat Louis van Gaal de toon van Voetbal International had aangeslagen. Zeker weten dat we dan niet zover gekomen zouden zijn." En zo zijn we weer terug bij het citaat van Ralph Waldo Emerson waar we het gastcollege mee begonnen: ‘Nothing great was ever achieved without enthousiasm.”

Onderwijs

Wat kunnen we er nu mee in het onderwijs? Ook hier ligt de focus op dat wat verbeterd kan worden. De rode pen is wellicht vervangen door een groene (nudge, nudge) maar nog steeds worden studenten met name afgerekend op hun fouten.  En dan te bedenken dat, zo geeft Rijn aan, een eenvoudig compliment juist een flow kan veroorzaken. Een flow waarin ook die dingen waar je eigenlijk niet zo goed in bent, veel beter gaan. 

Natuurlijk. Je verandert niet even een onderwijssyteem. Maar wat een heerlijk idee dat we binnen nu en twee maanden de beschikking hebben over complimentenkaarten. Voor studenten met een opmerkelijke prestatie, in welk verband dan ook. We kunnen niet wachten om de eerste te versturen. 

 

Meer weten over dit gastcollege? Lees dan de blog van BINKPR er eens op na!