Back in business

Jaaaaaaaaa, de minor PR is vandaag weer begonnen! En voor de aftrap hebben we meesterverteller Theo Hendriks gevraagd ons hoofdthema storytelling in te leiden. Inspirerend, concreet en to the point.

We zijn allemaal in staat om verhalen te vertellen. We doen niet anders. Zelfs als we over onze vakantie vertellen, wordt het vaak een spannend verhaal dat het waard is om naar te luisteren. Maar als je zomaar iets moet gaan verzinnen, bijvoorbeeld voor een organisatie, lijkt het zo gemakkelijk nog niet. Inzicht in de ingrediënten van een goed verhaal helpt hierbij ontzettend. Bijvoorbeeld het hebben van een duidelijk begin, midden en eind het feit dat een verhaal 'klein' genoeg moet zijn om te kunnen onthouden. Het verhaal van de Tweede Wereldoorlog vertel je niet even snel aan elkaar, maar het verhaal van Anne Frank bijvoorbeeld is wel goed door te vertellen. 

Het allerbelangrijkst bij het vertellen van verhalen is misschien nog wel het conflict. Hoe meer tegenslag de hoofdpersoon tegenkomt, hoe mooier we het vinden als hij uiteindelijk zijn doel toch bereikt. Theo Hendriks noemt dat een "maar dan..." verhaal. We hadden immers nooit van Roodkapje gehoord als ze gewoon rechtstreeks naar oma was gelopen, het mandje had afgegeven en terug was gegaan naar huis. Juist het feit dat ze afwijkt van het pad, de wolf tegenkomt, die oma opeet en haar ook, waarna alles toch weer goed komt..... Ja, dat maakt het het doorvertellen waard!