Toponthaal bij Tappan!

Onze minorstudenten staan voor de grote uitdaging om zelf een PR-bureau op te richten. Hiermee profileren ze zich het komende halfjaar bij diverse (échte) opdrachtgevers. Dat is geen sinecure en ze kunnen natuurlijk wel wat inspiratie gebruiken. Daarom staan deze week bureaubezoeken op het programma. Eén daarvan is Tappan Communicatie, een bureau dat al naam en faam heeft gemaakt in de communicatiebranche.

Tappan heeft een geweldig programma in elkaar gezet. Jos Hooyschuur - directeur van het bureau - trapt af en praat ons bij over de facts en figures. Een groot bureau, dat blijkt al snel. Vijftig man in vaste dienst en nog eens vijftig freelancers die regelmatig worden ingevlogen. Core business is overheid, non-profit en zakelijke dienstverlening. Tappan profileert zich als eenvoudig effectief. Dat klinkt door in alle adviezen die het bureau geeft.

Tips? Die heeft Jos Hooyschuur ook. Niet alles klakkeloos doen wat een klant wil. Kritisch zijn en blijven. Vraag door en ga op onderzoek uit. Pas als het doel duidelijk is, kan er een effectief advies gegeven worden. Denken voor doen dus. En dan nog een advies op het persoonlijke vlak. Denk nu al na over je personal branding. Wie ben jij? Wat wil je uitstralen? Waar ben je goed in? Als je je daar van bewust bent, kan je je zelf ook effectiever presenteren. 

We schakelen over naar het volgende onderdeel. Aandacht voor storytelling onder leiding van Jochem Lybaart en Lars de Kruijf. Met hen gaan we op zoek naar de held in het verhaal. Een held die diverse obstakels weet te overwinnen om zijn uiteindelijke doel te bereiken. Ook bij Tappan wordt er op dit moment aan de corporate story gewerkt. Jochem en Lars vertellen hoe.

Tappan1.jpg

Dan zijn onze studenten zelf aan zet. Ze krijgen een half uur om te werken aan de eigen corporate story. Geen makkelijke opdracht, maar lang piekeren en nadenken zit er niet in. Een half uur is niet echt lang te noemen. Iedereen gaat hard aan de slag en na de dertig minuten blijkt dat ieder bureau al een heel eigen (start van een) verhaal heeft gemaakt. Dit belooft wat bij de bureaupresentaties over drie weken!

Het laatste woord is aan de junioradviseurs Debbie Barendregt en Kaoutar el Oualid. Ze vertellen uitgebreid over hun functie bij Tappan en de wijze waarop ze deze baan hebben gekregen. En daar doen wij natuurlijk ons voordeel mee. We knopen de lessen goed in de oren: wees eager, neem het heft in eigen hand, toon initiatief en enthousiasme. Dat wordt gewaardeerd! 

En – ook niet onbelangrijk – werk aan je netwerk! Dat netwerk kan je goed helpen om je doel in communicatieland te bereiken. Zo besloten Debbie en Kaoutar zich aan te sluiten bij Young Logeion, een community die zich speciaal richt op communicatiestudenten en -professionals onder de 30. Ze hebben er veel profijt van gehad. Je doet er kennis op en inspireert elkaar. Inmiddels hebben ze er ook een bestuursfunctie.

We sluiten het bezoek af met een (bijzonder luxe én gezellige) lunch. Tijd om te netwerken dus. En dat doen we. Hier en daar worden kaartjes uitgewisseld en worden de mogelijkheden voor afstudeerstages verkend. De tip van Debbie en Kaoutar over initiatief nemen is overgekomen! Enthousiast en vol ideeën over de eigen bureaus verlaten we het pand. Een zeer geslaagd bezoek mogen we wel concluderen!