Inspirerend Londen

Inspirerend. Dat is de beste beschrijving van de vierdaagse trip naar Londen die we maakten met de studenten van de minor PR Creating Stories. En druk natuurlijk, want er was een hoop te zien en te doen. Van grote media bedrijven, stories (we moeten de naam van de minor immers wel eer aan doen) tot de crème de la crème van de Londense PR bureaus. Alles was vertegenwoordigd.  

Media maandag

De eerste dag stond in het teken van media. We bezochten de BBC, met de grootste nieuwsvloer van Europa. We kregen een rondleiding en mochten daarnaast zelf het nieuws en het weer presenteren in een nagebouwde studio en een hoorspel opnemen. Uiteraard leidde dit tot een hoop hilariteit, maar het liet ook zien dat presenteren en voiceacting zo makkelijk nog niet zijn. Vervolgens gingen we naar The Guardian. Een Engelse krant die graag vooruitstrevend is en als motto voert: digital first! We zagen de meest creatieve en mooie manieren om nieuws niet alleen in artikelvorm weer te geven, maar ook als echte belevenis (geluid aan!) of als meer luchtige ‘game’.

Stories

De minor heeft natuurlijk alles te maken met storytelling. Dat onderdeel kon dan ook niet ontbreken in de Londentrip. Daarom gingen we dinsdagavond op tour langs belangrijke plekken in één van Londens meest gruwelijke en raadselachtige verhalen: Jack the Ripper. Dit deden we onder leiding van een gids die voor Scotland Yard werkt. Ze verdiepte zich de afgelopen twintig jaar in Jack the Ripper en nam ons mee langs alle belangrijke plekken. De plaats delicten van de moorden, de plekken waar de slachtoffers woonden en de enige twee aanwijzingen die Jack the Ripper ooit achterliet. Recent werd bekend dat uit DNA onderzoek duidelijk was geworden wie Jack the Ripper is, maar volgens onze gids is het laatste woord daar nog niet over gezegd. Misschien zullen we het nooit weten…

Bureaus

Ook de bureauwereld moest verkend worden. Woensdag stond in het teken van drie organisaties die we bezochten. Reclamebureau Wieden + Kennedy, start up Cloudents en PR bureau Weber Shandwick. Het contrast tussen werken voor een bureau en werken voor een start up werd duidelijk. Bij bureaus werk je heel gespecialiseerd en je deelt je successen met anderen. Bij een start up ben je het manusje van alles, maar als een actie effect heeft is het wel jouw verdienste. De studenten wilden het liefste voor een groter bureau werken om zo veel kennis op te doen. Maar dan niet te hiërarchisch…