Scherper. Altijd.

Een kijkje in de keuken. Heel belangrijk als je een vak wilt leren kennen, jezelf verder wilt ontwikkelen, je nieuwsgierigheid wilt bevredigen… eigenlijk redenen genoeg om dat zo nu en dan te doen. Dus gingen we op bedrijfsbezoek bij Bijl PR. Insteek? Hoe begin je een PR bureau en hoe zorg je er nou voor dat juist jíj eruit springt?

 

Ruud Bijl weet helder neer te zetten waar zijn bureau in uitblinkt: de boodschap terugbrengen tot de essentie en deze op de juiste manier richting de juiste doelgroepen te brengen. En als hij daarvoor flinke discussies aan moet gaan met opdrachtgevers dan deinst hij daar niet voor terug. Want kritisch zijn, scherp zijn, daar ligt meerwaarde voor het bureau. En dat kan alleen met een flinke portie lef.

 

Nieuwsgierig en kritisch zijn de Minor studenten zeker en na de bedrijfspresentatie van Ruud Bijl werd dan ook gevraagd naar voorbeelden. Waaruit blijkt dan dat Bijl zo scherp is? Er komen meerdere voorbeelden, maar er springt er eentje uit: de case van Intrum Justitia. Niemand houdt van incassobureaus. Daarom draaide Bijl het om. Niet: het incassobureau komt geld bij de mensen halen, maar: Intrum Justitia zorgt ervoor dat onder meer  de overheid op tijd betaald. De noodzaak hiervan werd aangetoond met een speciaal hiervoor uitgevoerd wetenschappelijk onderzoek waaruit bleek dat als iedereen op tijd betaalt er 15 miljard euro meer cashflow is voor bedrijven. Dit maakt hun economische positie veel beter. Dit nieuwe inzicht in op tijd betalen zorgde voor Kamervragen, statements van wethouders, enzovoorts. Resultaat? Nieuwe wetgeving en overheden die zelf ook het belang van op tijd betalen in zijn gaan zien. En het had niet alleen effect binnen Nederland, maar binnen de 20 landen waarbinnen Intrum Justitia werkt. Bijl PR kreeg er een Europese pr-prijs voor

 

Het bedrijfsbezoek werd afgesloten met wat laatste adviezen. Wees trouw aan jezelf, durf ook nee te zeggen als iets niet bij je past en zorg voor een korte en krachtige boodschap. En dat laatste, dat is nog niet zo eenvoudig als het klinkt. Een mooie uitdaging voor de communicatiebureaus in oprichting.

Auteur: Aniek van Heck