#scotchandsoda

Stel. Je bent social media editor voor een wereldwijd modemerk en je beheert – in je ‘uppie’ - alle social mediachannels. Instagram, Facebook, Pinterest,  Youtube, Twitter ….   You name it.

Het ontzag is er per direct.  In de zaal wordt er wat gemompeld. “Maar dat is toch onmogelijk? Daar heb je toch minstens een man of twintig voor nodig?” “Bijna onmogelijk,” laat Emily Koning - social media editor van Scotch & Soda - er lachend op volgen. “Met de juiste tools en een goede planning kom je echt een heel eind.” Extra aandacht voor dit gastcollege dus, waarin Emily laat zien hoe zij deze ogenschijnlijk onmogelijke klus klaart.

 

Global By Business, Amsterdam-based by Heart

Het merk Scotch & Soda behoeft niet zo heel veel uitleg. De labels kennen we wel. Maar waar je niet bij stilstaat is dat het merk – met een Amsterdamse kerk als atelier en thuisbasis - beschikt over maar liefst 50 retail stores, 88 franchise stores en 7000 wholesales selling points. Creativiteit, vakmanschap en oog voor detail. Het zijn de drie merkwaarden die vertaald moet worden naar alle sociale media. En daar ligt voor Emily de uitdaging.

 

How to play

Aan de content worden bij Scotch & Soda hoge eisen gesteld. In drie moodboards worden de verschillende thema's in beeld gebracht. Part 1: Creative & Inspiring. Part 2: Unique & Authentic. Part 3: Quirky & Playful. Emily: “Alle content moet in ieder geval aan twee van deze drie thema’s voldoen. Anders is het exit!”

Is de inhoudelijke horde genomen, dan wacht er nog een volgende. De beelden moeten er namelijk ook tiptop uitzien. “Geen overdreven filters, scherpe foto’s van hoge kwaliteit, een goede compositie èn het beeld moet een bepaalde emotie oproepen.”

 

De dialoog, daar draait het om

Het is duidelijk dat men bij Scotch & Soda niet over een nacht ijs gaat. Maar dan ligt er ook iets waar je trots op kan zijn. Tijd om de content met de juiste tools in te plannen. Meestal gebeurt dat een week of twee van tevoren. Hierna wordt het echt spannend. Wat zijn de reacties? En hoe ga je daar als merk dan weer mee om? “Het gesprek, de dialoog is zo’n beetje het belangrijkste wat er is,” benadrukt Emily. “Die persoonlijke aandacht wordt enorm gewaardeerd en dat vertaalt zich direct terug in alle kanalen.”

 

Global of local

Tot slot. Of we ook heel even mee willen denken. Wat zouden jullie doen? Kiezen voor een global of juist een local account? De voors en tegens worden tegen elkaar afgezet. Ook voor Scotch & Soda is dit geen gemakkelijke keuze geweest. Uiteindelijk is de knoop doorgehakt en heeft men een soort van gulden middenweg bewandeld. Global is en blijft het uitgangspunt. Op drie uitzonderingen na. Zuid-Afrika, China en Australië. Die hebben een eigen account. Het seizoen, de cultuur of de in te zetten kanalen zijn daarin bepalend geweest. "Maar, zo sluit Emily af, “ik blijf wel meekijken. De content zal altijd moeten passen binnen de thema’s die we met elkaar hebben afgesproken. Dus geen aandacht voor sale of foto’s van paspoppen. Een beetje rebels? Dat dan wel weer!”