Liefs uit Londen

En daar gingen we weer. Naar Londen! Deze keer een combi van de minor PR Creating Stories en de minor Get Connected. Voor de minor PR overigens al de vierde keer. Geen probleem overigens, deze fieldtrip is en blijft een feestje. Wat een stad! Er zijn weer nieuwe plekken ontdekt, mooie bureaus bezocht, inspirende gesprekken gevoerd en hilarische onderonsjes uitgewisseld. Kortom: het waren vier fantastische dagen.

Ieder jaar worden we weer verblijd door een fris en fruitig programma. Op en top verzorgd door Monique Abbenbroek, coördinator internationalisering van de opleiding. De nieuwste ontwikkelingen worden erin meegenomen. Maar als ‘ervaren’ Londengangers hechten we ook aan traditie. Zo zijn er ook van die onderdelen waar we niet omheen kunnen en willen. The Jack the Ripper tour bijvoorbeeld. Wat een sterk staaltje storytelling! De tourguide neemt ons mee naar de dagen dat Jack zijn slag sloeg en vijf prostituees in en om Shoreditch om het leven bracht. De verhalen in de duistere steegjes doen je vermoeden dat hij op ieder moment weer kan toeslaan. Je ruikt bijna zijn aanwezigheid. Of het mysterie rond Jack is opgelost? De tourguides laten het graag in het midden. Zo’n tour blijft immers veel spannender met een verhaal dat nog alle kanten op kan!

Ook de BBC is vaste prik. Wat een mediabedrijf. Iedere keer zijn we weer verbaasd over de immense organisatie (en historie) die daar achterzit. Als we vervolgens zelf achter de autocue plaatsnemen voelen we de spanning. Het is toch verre van gemakkelijk om zo in the spotlights het journaal vlot en natuurlijk te presenteren … Ieder z’n vak! Daar houden we het maar op!

 Ja,, ja….. tijdens de fieldtrip ook even tijd om de collegebanken in te duiken. Op de University of the Arts London (UAL) wel te verstaan. We sluiten aan bij een college van Steven Mc Dermott over Lobbying in the UK, EU and US. Hij verontschuldigt zich een beetje. Dat hij zijn gasten moet trakteren op en een dergelijk saai onderwerp…  Maar hoezo saai? Als hij ons de belofte doet dat we de zaal ‘in utter dispair’ zullen verlaten, zitten we op het puntje van onze stoel. Kom maar op!

Steven MC Dermott

Steven MC Dermott

En of ie zijn belofte waarmaakt! Sommige studenten vragen zich na afloop oprecht af of ze nog wel het PR-vak in willen. Bureaus die de ethiek aan hun laars lappen en die alles op alles zetten om de belangen van hun opdrachtgevers te behartigen. Of dat nu Rusland of Quatar is. Wat maakt het uit? Als er maar geld te verdienen valt….

Maar onze Steven is nog niet klaar met ons. Hoezo spontane grass roots? Niets ervan. Blijken vaak gewoon fake te zijn! Georganiseerd door derden (in veel gevallen bedrijven met veel, heel veel geld) om ‘spontaan’ weerstand op te wekken. Goodbye grass roots. Welcome Astro Truf Wars! We worden er toch een beetje stil van.

Steven sluit af met wat figures and facts over de TTIP. Deze nieuwe handelsorganisatie (tussen Europa en de Verenigde Staten) moeten we volgens hem echt in de gaten houden. Feit is dat niemand dat eigenlijk doet! Eenmaal thuis blijkt Arjen Lubach dit vergeten kindje al eens onder handen genomen te hebben! Maar verder? Ook in eigen land is er niet veel belangstelling!

En dan de bureaus. Method is de eerste. De overeenkomst met zijn ons eigen instituut is opmerkelijk. Design en communicatie gaan hand in hand om voor de klant dè oplossing te bieden. Daar kunnen we nog wat leren!

Het bezoek aan Cheil UK belicht weer een hele andere kant van de zaak. Netwerken, netwerken, netwerken! Als je een mooie baan wilt in de communicatiebranche, kan je niet zonder. En zorg ervoor dat je je tijdig onderscheidt van je medestudenten! “Wat is jouw specialiteit?” is de vraag die Matthew Pye, Chief Operating Officer van Cheil, de studenten stelt. Daar draait het straks om!

Tenslotte MCSaatchi. Weer een totaal andere ervaring. Alsof je zo de serie Mad Men in loopt. Een wat meer traditioneel bureau waar pure reclame nog de core business lijkt. Hier een duidelijke tweedeling. Je voelt er je helemaal thuis of je weet zeker dat jouw ambities ergens anders liggen.

 Was het dat? Natuurlijk niet helemaal. In de tussentijd nog volop de tijd om the highligths van Londen te bezoeken. En dat doen we dan ook. The Big Ben, Harrods, Notting Hill, Borough Market..... Om na vier dagen weer naar Nederland terug te keren met tal van nieuwe indrukken en ideeën op zak.