Enthousiasmevloedgolf

Vandaag denderde een enthousiasmevloedgolf door de Hogeschool heen. Rijn Vogelaar, voormalige Chief Enthusiasm Officer van Blauwresearch, vertelde over het vinden van de Flame binnen je organisatie, de Flow (duurzaam versterken van die Flame) en de Flood: het moment waarop de Flow breed effect heeft op bijvoorbeeld medewerkers en klanten. Hoe vind je die Flame precies? Die start van positiviteit? Dat is eigenlijk heel simpel. Gewoon het spoor van enthousiasme volgen!

 

De meest pure vorm van enthousiasme is terug te vinden in de muziek. Van het vinden van je eisen sound (Flame), goed samenspel (Flow) tot een zaal waar het spreekwoordelijke dak af gaat (Flood). Het was dan ook bijzonder passend dat het gastcollege werd geïllustreerd door muziek met Engelse zanger James Whelligan.

 

Naar enthousiasme is geen wetenschappelijk onderzoek gedaan. Ook niet naar hoe aanstekelijk het werkt. Terwijl het de sleutel is tot succes. In veel situaties wordt het enthousiasme echter in de kiem gesmoord. Bijvoorbeeld bij het begin van het afgelopen WK. Voetbalcommentator Johan Derksen was negatief en Van Gaal werd mafkees genoemd terwijl we nog moesten beginnen. Bij bedrijven zie je zoiets ook terug. De focus is vaak op klachten en enthousiasme wordt gezien als naïef.

 

En dat terwijl fundamentele binding van mensen het delen van enthousiasme is. Dat is te vertalen naar organisaties. Enthousiasme maakt superfans en die worden dikwijls Superpromoters. En de hoeveelheid Superpromoters bepaalt sterk het succes van een bedrijf. Ze genereren meer klanten én helpen oplossingen bedenken.

 

Wij zijn erg enthousiast over dit verhaal van Rijn Vogelaar over de kracht van enthousiasme. En de timing is perfect; de pr- bureaus in wording komen als het goed is nu aan in hun flow fase.

 

Auteurs: Bas Los en Aniek van Heck