Zet die vertelmachines aan

Na alle verhalen die verteld werden door gastsprekers, bedrijven waar we op bezoek waren en natuurlijk docenten, was het de hoogste tijd om zelf aan de slag te gaan met storytelling. Tijdens een workshop maakten de studenten hiermee een start.

 

Een verhaal moet natuurlijk voldoen aan een aantal criteria als ‘er is een hoofdpersoon’ en ‘er zijn genoeg conflicten/moeilijke momenten om het verhaal boeiend te maken’. Maar minstens net zo belangrijk is het doel van het verhaal: waarom vertel je het eigenlijk? En hoe zorg je ervoor dat mensen het onthouden en het gaan doorvertellen? Juist dat stond centraal tijdens de workshop.

 

De studenten vertelden elkaar persoonlijke verhalen over zichzelf en sloten de workshop af met hun fictieve afscheidsspeech: vier jaar na het starten van hun communicatiebureau nemen ze afscheid. Wat vertellen ze hun collega’s en de mensen die bij hun afscheid aanwezig zijn? En juist met die verhalen lieten ze heel duidelijk zien waar hun bureau voor staat. Het bekend maken van onbekende bedrijven, de personal touch en een portie onvervalste Rotterdamse lef zijn enkele beloftes die in verhaalvorm naar voren werden gebracht. Op naar de concrete uitwerking. Dit belooft wat voor de zeer nabije toekomst!

Auteur: Aniek van Heck