No story, no glory!

Het belang van een goed verhaal. Daar ging het gisteren over tijdens het gastcollege van Theo Hendriks. Met een sterke story maak je een organisatie menselijk en dat wordt steeds belangrijker. We willen meer en meer weten waar een organisatie vandaan komt. Aan communicatieprofessionals de taak om dat verhaal ‘vertelbaar’ én doorvertelbaar te maken.  

Gelukkig is verhalen vertellen volgens Theo niet moeilijk, dat kúnnen we al. Daarmee zijn we opgegroeid en dit doen we van nature. Bijvoorbeeld als we nieuwe mensen leren kennen. Iedere nieuwe ontmoeting start met het delen van verhalen, om zo heel snel te achterhalen wat je met elkaar gemeen hebt. Of je op onderdelen hetzelfde denkt als de ander.

Een sterk verhaal bevat concrete taal. Dingen waar je beelden bij ziet. Brandweerauto’s, vliegtuigen, je oma, een rivier… Verder is er een hoofdpersoon met een duidelijk streven. En op zijn weg naar het behalen van dat streven komt hij grote conflicten tegen. Het wordt hem moeilijk gemaakt, het liefst een aantal keer, om zijn streven te halen. Maar uiteindelijk overwint hij alles en lukt het toch. Hoe meer drama, ellende en Hollywood B-film componenten een verhaal bevat, hoe beter het is. Maar… het moet wél eenvoudig genoeg zijn om te kunnen doorvertellen.

Aan de aanstaande communicatieprofessionals van de Minor PR Creating Stories de schone taak om dit in praktijk te brengen bij het maken van het verhaal van hun PR bureaus. De ingrediënten liggen bijna allemaal klaar, nu alles in de pan en afmaken tot een mooi gerecht!

 

Auteur: Aniek van Heck