What to use?

Het is soms moeilijk om je weg te vinden in het doolhof dat social media heet. Het ene moment is iets hot, het andere moment not. Waar moet je nu als organisatie in investeren? Welk platform is wanneer geschikt? Hoe zet je nieuwe social media strategisch in? Om hier een antwoord op te krijgen, gaven de studenten - grootgebruikers van social media - elkaar colleges over Tumblr, Instagram en Pinterest.

Tumblr
Helemaal gebaseerd op interesses en zogenaamd 'fandom', dat is Tumblr. Het is een blogwebsite, waarmee je naast eigen content ook content van anderen kunt reposten en liken. Tumblr is vrij anoniem, je zoekt de bloggers die je gaat volgen dan ook vooral uit op hun interesses. Tumblr is erg informeel en om het als organisatie te gebruiken moet het wel bij je passen. Voordelen zijn dat je een volledig eigen look and feel kunt toepassen en content makkelijk - voor latere publicatie -  vooraf klaar kunt zetten. Verder zijn er veel mogelijkheden voor co-creatie met je fans. Goede voorbeelden van bedrijven die Tumblr optimaal inzetten zijn Coca Cola, Adidas en Sesamstraat. Op de blog van Greet PR kun je meer lezen over Tumblr.

Instagram
Wil je meer engagement en ben je op zoek naar een goed brandingsinstrument? Dan zit je op Instagram goed. Instagrammers delen en liken sneller en meer dan Facebook-  en Twitter-gebruikers en interactie komt dus sneller op gang. Instagram is vooral geschikt voor het in beeld brengen van verhalen, behind the scenes informatie (visuele identiteit) en kan zelfs ingezet worden voor direct sales. Je moet als organisatie wel investeren in regelmatige updates (minimaal vijf tot één keer per week iets nieuws posten). Volgens onze studenten is de beste organisatie op Instagram IKEA. Meer weten? Lees de volledige Instagrampresentatie van ARIE PR (wel eerst even een account aanmaken).  

Pinterest
Wat kun je verwachten van een moodboardachtige vorm van social media waarop je afbeeldingen post die je mooi, leuk of interessant vindt? Veel meer dan je zou denken! Pinterest heeft namelijk hele goede analytics die je als organisatie gratis kunt raadplegen. Zo kun je zien wat voor soort mensen jou leuk vinden op Pinterest (Geslacht? Waar komen ze vandaan? Welke taal spreken ze?). Maar ook wat hun andere interesses zijn en/of waar ze jou mee associëren. En dat je als organisatie creatief kunt zijn in hoe je Pinterest inzet, dat laat onder andere Amnesty International goed zien.