Het verhaal van animeren

Studente Kaylee bezocht het Playgrounds Festival: hét jaarlijkse festival over animatie. Alleen de groten der aarde (op animatiegebied) komen er spreken. Misschien geen namen die je kent, maar zeker animaties die je gezien hebt.

Kaylee: “Ook dit jaar was het weer geweldig! Zo heb ik zelf bijvoorbeeld heel erg genoten van Ben Hibon. De naam zegt je misschien niks, maar als je Harry potter and the deathly hallows part 1 hebt gezien, dan ken je zijn werk zeker. In deze film zit namelijk een animatie sequentie (The Tale of The Three Brothers) die er, als je het mij vraagt, ontzettend mooi uit ziet. Hij legde ons tot in detail uit hoe hij de directie van dit project  en nog andere, waaronder een sequentie uit de film Mirror Mirror, op zich heeft genomen en wat hij heeft gedaan.”

“Ben Hibon was niet de enige bekende spreker. Je hebt vast wel eens gehoord van films als Coraline, ParaNorman en nu in de bioscoop The Boxtrolles. Al deze films zijn gemaakt door een studio genaamd Laika. Dit is een studio in Portland waar ze stopmotion films maken. Dit zijn films die met poppen worden gemaakt. De werelden worden als een maquette gemaakt en dan niet zo klein dat het op een tafel past. Nee, deze maquettes zijn vaak nog groter dan een mens. Om het personage te laten bewegen wordt bijvoorbeeld het armpje steeds een klein stukje bewogen en dan wordt er een foto gemaakt. Dan wordt het armpje weer een klein stukje bewogen en dan weer een foto gemaakt. En zo gaat het door tot alles beweegt en je een film van anderhalf tot 2 uur hebt.”

“Nog vele namen kwamen voor bij. Zo was de studio Passion Pictures aanwezig die onder andere de animatie ‘Nike: The Last Game’ hadden gemaakt. De bekende reclame van Nike voor het WK voetbal 2014. Ook de maker van ‘The dumb ways to die’, Julian Frost, kwam langs. Mocht je deze animatie nog niet kennen, ga hem snel kijken hij is heel erg grappig (link naar de animatie). Julian liet zien hoe je met minimale animatie toch heel veel kan vertellen. Een van de kenmerken in zijn animaties is humor. Dit komt vooral door de timing. Er beweegt bijna niks, zoals ik al zei de animatie is minimaal, maar doordat zijn grappen zo goed getimed zijn en in de juiste context werkt het gewoon perfect. Dit is iets waar ik, als

animator, vooral veel van geleerd heb. Ik zelf wil altijd de meest mooi en moeilijke animaties maken. Alles moet bewegen. Een koprol hier een zwaai met de arm daar. Na deze presentatie kwam ik er achter dat dit helemaal niet nodig is. Sterker nog, ‘less is more’.”

“Vinicius Costa van ROOF Studio (bekend van commercials voor Microsoft, Sony en Coca Cola) had een mooi verhaal. Hij maakte een punt over de invloed van het internet op animators. Iets wat ik bijvoorbeeld vaak doe is weg kwijlen achter de computer kijkend naar het geweldige werk dat kunstenaars maken. Dingen die ik heel graag zou willen kunnen, maar op dit moment nog niet kan. Natuurlijk is het goed om naar het werk van andere te kijken en hier inspiratie uit op te doen. Maar ga niet uren scrollen door het werk van andere. Het zorgt er namelijk voor dat je jezelf heel erg onzeker maakt over je eigen werk. Zo stop je al voordat je begonnen bent, omdat je denk dat je dit misschien wel nooit gaat kunnen. Je kan beter die tijd besteden aan je eigen tekeningen, animaties of wat je dan ook aan het maken bent, om beter te worden. Op naar de tekentafel!”

Auteur: Aniek van Heck