Een schot in de roos

Wat zijn de ambities, verwachtingen en doelstellingen van je opdrachtgever? Als je dat niet weet, kun je niet aan de slag. Deze wijze les leerde Sabine van Zijl van Made by PR ons afgelopen dinsdag. Door onderzoek te doen naar je opdrachtgever weet je hoe deze op dit moment bekend staat en de informatie die hieruit komt maakt weer dat je PR heel gericht in kunt zetten. Schieten met hagel heeft namelijk geen zin, dan schiet je nooit in de roos en bereik je ook je doelen niet.

 

Stel vooraf goed vast waar je op beoordeeld wordt door je opdrachtgever. Zijn dat aantal artikelen in de krant? Bereik van alle media waar informatie over je opdrachtgever is verschenen? Aantal likes? Aantal shares? Als je dit goed helder hebt, voorkom je teleurstellingen achteraf.

 

Sabine illustreerde dit met een voorbeeld van hoyhoy.nl. De doelstelling was meer dan 1 miljoen mensen bereiken online. Ze bedacht een nieuwe trend: slothing (ergens aan hangen als een luiaard). Deze trend werd vervolgens bekend doordat iemand (geregisseerd natuurlijk) voor de beste slothingfoto een luiaardverblijf in de dierentuin in ging. Dit haalde veel (online) media. Uiteindelijk werd bekendgemaakt dat de foto gepland was en dat de dierentuin meedeed in het complot en dat het ging om PR voor hoyhoy. De PR doelstellingen werden ruimschoots behaald, de slothingcampagne bereikte miljoenen mensen.

 

De eerste opdracht die de PR bureaus gaan uitvoeren is voor Gers! Misschien zijn de studenten wel geïnspireerd geraakt om ook te gaan voor een bereik van over het miljoen? Succes allemaal!

Auteur: Aniek van Heck