Contentmapping over een Rotterdams stukje Rotterdam

Hoe zorg je ervoor dat iedereen jouw informatie leest? Hoe maak je bijvoorbeeld je blog relevant voor een hele grote doelgroep? Door te contentmappen! Populair gezegd: de informatie die je hebt, melk je helemaal uit. Hoe? Door je informatie te verdelen in subthemas en ieder subthema vanuit verschillende invalshoeken onder de aandacht te brengen via verschillende media.

Dit is natuurlijk op papier reuze interessant, maar in de praktijk een flinke uitdaging. Gelukkig baart oefening kunst, dus krijgen de studenten een opdracht: schrijf een blog over de Afrikaanderwijk vanuit een specifiek thema bezien en ga contentmappen voor je blog.

Omdat lang niet iedereen de Afrikaanderwijk goed kent, gingen we op excursie. Hugo Bongers en Ramon Mosterd namen ons mee de wijk in. Van de dijk die de wijk omsluit via het wijkcentrum met volledig ingericht theater tot de botanische tuin. Vervolgens van de Turkse Moskee in het hart van de wijk naar het wijkatelier waar onder meer kleding gemaakt wordt. Iedereen die we onderweg tegenkomen, is meer dan bereid om ons te woord te staan. Prachtige verhalen worden verteld over planten en bloemen, de boksschool, de markt en alle andere bijzondere dingen die de wijk in zich heeft.

De reputatie van de Afrikaanderwijk geeft te denken. De cijfers liegen er ook niet om. Meer dan de helft van de mensen heeft geen baan en er is heel veel sociale woningbouw. Maar eenmaal rondlopend door de wijk is vooral zichtbaar wat haar kracht is. Mensen proberen er echt iets van te maken met een Rotterdamse niet-lullen-maar-poetsen-mentaliteit. Eigenlijk is de Afrikaanderwijk gewoon een heel erg Rotterdams stukje Rotterdam! 

Auteur: Aniek van Heck