Niet lullen, maar poetsen!

Het goedgevulde klaslokaal zat er klaar voor: het eerste gastcollege van het blok EC=MC. Het gastcollege werd door niemand minder gegeven dan Sanne van der Schee, contentstrateeg bij RAUW CC.

Door: Speaq PR

RAUW CC is een klein bureau dat zich profileert als het RotterdamSTE communicatiebureau met een focus op social media. Het bureau is van alle markten thuis. Zo werkt zij met een klant van strategie tot concept en van implementatie tot publicatie. Met klanten als de Gemeente Rotterdam, de overheid, politie en AVR heeft RAUW CC mooie voorbeelden uit de praktijk aan ons mee gegeven.

Sanne begint met een korte introductie over haarzelf, waarin al snel duidelijk wordt waarom zij het liefst bij RAUW CC werkt. Als geboren en getogen Rotterdammer kan zij zich perfect vinden in de werkwijze van RAUW CC: een bureau wat de werkwijze van niet lullen maar poetsen volledig omarmt.

Blogpost 2-1.png

Sanne vertelt over hoe RAUW omgaat met het maken van content strategieën en wat hun verdere werkwijze typeert. Wat geeft zij ons mee als belangrijkste tips? Allereerst is het belangrijk je klant te leren begrijpen, naar hen te luisteren maar vooral ook luisteren naar wat er online over je klant wordt gezegd. Brainstorm vervolgens met de klant over ideeën die je al hebt, omdat de klant zelf vaak ook boordevol goede ideeën zit. Kort na deze brainstorm heeft RAUW CC weer contact met haar klanten en presenteert zij het eerste uitgewerkte concept. Een belangrijk moment, omdat er dan wordt bepaald of ze doorgaan met het uitwerken van dit idee of een nieuw idee op moeten pakken daarnaast is dit ook een moment waar feedback wordt gegeven.

Aan het eind van de rit wordt het idee volledig gepresenteerd aan de klant. De klant heeft dan een keuze: zelf het idee uitvoeren of RAUW CC het concept uit te laten voeren. Wanneer RAUW CC wordt ingehuurd om het idee uit te voeren, gaat zij over naar het publiceren van het concept. Na het publiceren meet RAUW CC de resultaten van de publicatie met Obi4WAN en ziet daarmee wat de impact is van haar werk.

Sanne vertelt verder: “Wat is nou hét model wat wij gebruiken voor content strategie? Eigenlijk heb ik het niet zo met modellen gebruiken, maar deze is wel echt handig. For your information: dit model komt bij YouTube vandaan.”

Sanne heeft het namelijk over het 3H model. Dit model bevat zoals de naam het al zegt 3 H’s:

  • Hygiëne content is datgene wat je sowieso moet vertellen (nut en noodzaak: datgene wat jij sowieso in jouw content moet vermelden).

  • HUB is content die al iets meer de doelgroep aanspreekt.

  • Hero content gaat over post die het allerbeste onder de doelgroep scoren.

Blogpost 2-2.png
Blogpost 2-3.png

Bij het publiceren van content kijkt RAUW CC natuurlijk ook naar de ‘current mood’ van social mediakanalen. Waar zijn mensen nog actief op? Hoe kunnen wij het beste onze content uitrollen? Hoe werkt het algoritme van zo’n kanaal? Ze wijst ons op de current mood in Nederland. Onze belangrijkste learnings?

  • Post gemiddeld 1 post per dag op een kanaal, zo krijg je een hogere ranking van het algoritme van dat medium. Bij Twitter ligt dit gemiddelde alleen een stuk hoger, namelijk op minimaal 15 posts per dag als je wil opvallen.

  • Wanneer mensen uit zichzelf reageren op jouw post, krijg je een hogere ranking van het Facebook algoritme. Echter, werkt het niet wanneer je aan mensen vraagt te reageren op jouw post (‘Like, deel, reageer en win!’ werkt dus niet). Mensen moeten uit zichzelf op de post reageren.

  • Post op Instagram niet content om jouw feed er mooi uit te laten zien, maar vooral content die bij jouw organisatie past. Content moet nooit ondergeschikt zijn aan het uiterlijk van de feed.

  • Sanne wijst op ons nog iets wat volgens haar ontzettend belangrijk is. “STOP MET ZENDEN!” vertelt de slide op het bord ons. Het gaat de consument er namelijk niet om wat jij als bedrijf wil vertellen maar waarom heeft de consument jouw bedrijf nodig?

In de afbeeldingen hieronder heeft Sanne voor ons op een rijtje gezet wat per kanaal belangrijk is wanneer je het algoritme optimaal wil gebruiken:

Sanne sluit haar presentatie af met de zin; “Het begint allemaal met een goed idee.”. Zo licht zij nog kort toe, je kunt je content op veel verschillende manieren creëren maar het hoofdidee is het allerbelangrijkste.