Audience First

Deze week hadden we Fleur Willemijn van Beinum op bezoek. Fleur is een expert als het gaat om storytelling en contentstrategieën. Ze heeft haar sporen verdiend als adviseur op het gebied van content voor tal van grote merken. Noem een ABN AMRO, Friesland Campina of Douwe Egberts. Hoe zorg je ervoor dat de content die je maakt ook relevant is voor je target audience? Dat het gelezen wordt en – het liefst ook nog – engagement ontstaat. Fleur Willemijn gaf ons de tips en tops. De vijf meest opvallende zetten we op een rij:

1.   Audience First. Eens en voor altijd. Het gaat niet om je product. Zet je dat product centraal, dan sla je plank volledig mis. Nee, zorg dat je de behoeften van de klant kent. Waar loopt hij of zij tegenaan? Google is daarbij je grootste vriend. Op welke zoektermen wordt gezocht? Dat is in ieder geval nooit je merknaam of je product maar het probleem dat de klant opgelost wil hebben. 

2.   Buy-in C-suite. Contentmarketing kost tijd. De directie moet het zien als een investering die zich op de lange termijn uitbetaalt. Zorg ervoor dat ze er op die manier naar kijken. Er moet een geloof ontstaan, in content en social. 

 3.    Breng structuur aan in je content. Kies thema’s die relevant zijn voor je target audience maar die ook duidelijk een relatie hebben met je eigen purpose. Daarmee bouw je aan een contenthuis waarvan de fundering staat! En past een onderwerp niet binnen de thema’s van dat huis? Dan is de beslissing simpel: er wordt geen content over gemaakt.

4.    Be smart use algorithm. Maak meerdere uitingen of advertenties. Zo kan het algoritme van een sociaal kanaal bepalen welke content bij welke context past. 

5.    Blijf kijken wat er gebeurt. Wat zijn de reacties op social? Op basis hiervan kan nieuwe content gecreëerd worden. Nuud care blijkt een prachtig voorbeeld.  

Schermafbeelding 2019-09-18 om 20.33.49.png

Ten slotte. Fleur heeft haar eigen favoriete account als het om content gaat. Neem eens een kijkje bij @siredmondgin. In elk prachtig vormgegeven beeld zit een verhaal. Met emotie! Neem eens een kijkje en doe er je voordeel mee!