We zijn weer begonnen......

De eerste week zit erop. De eerste kennismaking is een feit, het eerste verhaal is geschreven en de groepen zijn gevormd. Op naar de oprichting van je eigen PR-bureau. Maar hoe doe je dat nu?  Die theorie is prima, maar hoeveel leuker is het om eens te praten met wat ervaringsdeskundigen. Personen die al eens met dat bijltje hebben gehakt en weten waar je op moet letten. 

En zo stonden we vandaag op de stoep bij Bijl PR, Boerenjongens, HollandSpoor, Leene Communicatie en VHGK (oftewel vanhulzen gummo kicks). In dit blog zoomen we in op het bezoek aan HollandSpoor. We kregen tal van insights mee en zetten de belangrijkste even voor je op een rij. 

1.     Zorg dat je je onderscheidt! Wat maakt jouw bureau uniek? Waar liggen jullie kwaliteiten?  Dat moet je bij je klant goed over het voetlicht weten te brengen. Enne.... roep niet te veel. Je kan niet in alles goed zijn. Kortom: FOCUS!

2.     Laat zien waar je het over hebt. Dat geeft een opdrachtgever het vertrouwen dat je de opdracht ook daadwerkelijk aankan. En ja, dan kan het echt zomaar gebeuren dat je binnen een week tal van dikke rapporten (1000 pagina's is echt geen uitzondering) door moet worstelen. Maar een ding is dan wel zeker, je weet echt heel goed waar het om draait. Ga dus voor die uitgebreide analyse. 

3.     Je relaties zijn heilig! Investeer er dus in. Een open, eerlijke en persoonlijke relatie is van het allergrootste belang voor een goede en langdurige samenwerking. HollandSpoor is er met recht trots op dat zo’n 80% van het aantal klanten waarmee men begon, nog steeds klant is. Dat geeft aan dat je het goed doet. 

4.     Maak gebruik van andersdenkenden. Nodig die uit om met je mee te denken. Dan kom je tot de mooiste creatieve concepten. Maar, kijk uit dat je niet te overmoedig wordt. Die concepten moeten voordat ze daadwerkelijk worden ingezet, wel eerst getest worden. 

5.     Zorg dat je wat (aan) te bieden hebt. Bijvoorbeeld in de vorm van eigen producten. Zo heeft HollandSpoor de Communicatieve Organisatie Scan ontwikkeld. Een product waarmee een klant direct aan de slag kan.

6.     Duik in een relatienetwerk. Daar leer je zoveel mensen kennen. Denk bijvoorbeeld eens aan het Platform Communicatie Rotterdam (PCR) of YOUNG Logeion. Klik even door in hun agenda. Er worden tal van uitdagende activiteiten georganiseerd.

7.     Ontwikkel een eigen model, of ga ernaar op zoek. Laat je opdrachtgever zien dat je je advies niet uit je dikke duim zuigt. Kies voor een een model of theoretische kader van waaruit je de opdracht aanpakt. Dat geeft jezelf houvast! En het maakt indruk op de opdrachtgever.

Tot zover. Voldoende Insights om mee aan de slag te gaan! Dank aan de bureus voor dit kijkje in de keuken. Dank ook voor de open en eerlijke gesprekken over die zaken die net iets beter hadden gekund of anders hadden gemoeten. 


En dan nog dat verhaal. Afgelopen maandag stelden we het samen. Het lijkt voor je gevoel misschien nergens op. Maar houd het in gedachten. Je zult merken, achteraf zit er meer in dan je vooraf had gedacht. 

 

In het bos liep een beer. Op het pad stond de mooie beer met zijn vriendin te flikflooien. Toen plotseling kwam een man aangelopen met zijn tijger en zijn kat. Daarna zei de beer dat hij geen voedsel meer bij zich had . Hij sprong van een rots en toen redde hij de man van verlamming.
— Het verhaal van de minor (2018)