Een weergaloos weekend? Jij wel!

Met het woord ‘filosofie’ dachten wij niet gelijk aan spontaniteit, inspiratie en positiviteit. Toch hebben wij dat afgelopen maandag wel ervaren tijdens het gastcollege van Lammert Kamphuis. Hij legde filosofie uit aan de hand van een doorsnee weekend waar we ons allemaal in herkenden. We nemen je mee terug naar de presentatie van Lammert voor een weergaloos weekend.

Door: Wij Wel

Lammert Kamphuis is filosoof en heeft het boek ‘Filosofie voor een weergaloos leven’ geschreven. Dit boek gebruikte hij als leidraad voor het gastcollege. Hij is fan van verschillende filosofen: van Diogenes en Epicures tot Socrates. Allemaal hebben ze volgens Lammert een doel: je helpen met wijze raad om je leven op zo goed mogelijk, gelukkig en bewust te leven. 

Zelf filosoferen doe je zo
Het gastcollege begint met de vrijdagmiddag, waar je met collega’s nog even een paar ideeën op papier wil zetten. De brainstorm gaat moeilijker dan gedacht, terwijl het weekend roept. Lammert heeft daar een creatieve oplossing voor: ga filosoferen. Dat klinkt misschien als een ‘ver van je bed show’, maar eigenlijk is het heel simpel. Lammert gaf ons de opdracht om alle vanzelfsprekende dingen na te gaan en ze te betwijfelen.

Wat heeft Wij Wel ervaren? De gesprekken barstten los in de collegezaal en originele antwoorden kwamen op. Waarom begroeten we mensen eigenlijk met drie zoenen? Waarom geven we de jarige job cadeaus? En waarom beginnen we het gesprek met ‘hoi, hoe gaat het?’ en vervolgens het standaard antwoord ‘goed, met jou?’ terugkrijgen? Het is een leuke manier om zo naar zaken te kijken die we zo normaal vinden. Zo zijn we op weg als beginnend filosoof. 

Oneindige verlangens
We gaan door naar vrijdagavond. Je hebt vijftien vrienden uitgenodigd om gezellig te gaan drinken in de kroeg. Daar heb je naar uitgekeken en je hebt zin om die vrienden weer te zien. Eenmaal in de kroeg blijkt dat maar acht vrienden op zijn komen dagen. Daar baal je van, maar waarom? Kunnen we niet gewoon genieten van degenen die er wel zijn? 

Lammert legt uit dat we ons vaak laten verblinden door verlangens en dat wat er nog niet is. Hierdoor kunnen we niet goed meer genieten van dat wat er wél is. Denk maar aan je traditionele snotneus tijdens de griep, waardoor je denkt ‘had ik maar langer genoten van het moment dat ik ademhaalde door mijn neus’. 
Dit werkt ook zo tijdens het borrelen op je vrijdagavond. Continu wordt er gedacht aan de mensen die er niet zijn. Maar gelukkig, op een gegeven moment kun je relativeren en probeer je er het beste ervan te maken. Kortom, genieten van dat wat je al hebt, lijkt moeilijker door je verlangens naar wat je nog niet hebt. Die stomme verlangens ook altijd. Wij herkennen het allemaal. 

De studenten gaan weer in overleg. Wij dachten aan een situatie in een restaurant. Je twijfelt tussen twee gerechten. Je kiest voor het eerste gerecht. Het is superlekker, totdat je ziet dat iemand anders het tweede heeft besteld. Dat zag er ook wel heel goed uit. En door die verlangens, geniet je nu niet zoveel meer van je eigen keuze. Gek, toch? 

Het regent cijfers
De zaterdagochtend begint al vroeg, want je hebt een drukke dag voor de boeg. De wekker gaat om 07:30 en je maakt een ontbijtje voor jezelf. Je controleert of hier niet te veel calorieën in zitten. Daarna maak je je klaar om te gaan wielrennen. Je wil graag dezelfde route van je vrienden afleggen die 30,5 km lang was. Echter als je weer terugkomt, blijkt het dat je maar 21,5 km hebt afgelegd. Je bent gelijk teleurgesteld. Shit, je bent ook vergeten dat je die avond een date hebt. Snel kies je nog een restaurant uit. Online zie je dat dat sfeerloze restaurantje op de hoek een 9,3 scoort, dus je besluit om toch een plekje te reserveren voor 19:00. Eenmaal aangekomen blijkt het restaurant - zoals je onderbuikgevoel al aangaf - helemaal niks te zijn. De date trouwens ook niet. 

Lammert legt uit dat wij onbewust vaak gestuurd worden door cijfers in het leven. Ze hebben invloed op wat wij wel en niet doen. 

Booking.com kwam snel bij het volgende overleg aan de orde. Al die getallen, informatie, reviews… Wat is er nu echt relevant en wat niet? Het stuurt ons in ieder geval heel erg bij het boeken van een hotel.

Het kind in jezelf
Op zondagavond zijn wij allemaal geneigd om te balen van het feit dat het bijna maandag is. Herkenbaar, maar volgens Lammert zonde. Want zo kunnen we niet genieten van de laatste uren van het weekend. Hij deelt een leuke tip: haal het kind in jezelf naar boven en voeg een spelend element toe aan alles wat je doet. Bijvoorbeeld een woordenspel tijdens een vergadering. Of een veiligheid ‘sassy’ demonstreren zoals deze steward hieronder. Fun fact: deze uitdaging zijn wij deze week zelf ook aangegaan. 

Tijdens de brainstorm voor een groot project mochten we alleen onze zin beginnen met het laatste woord van de vorige zin. Dat wordt steeds lastiger! Wij werden er wel creatief van en het maakte de middag een stuk gezelliger.

Kan het nog gekker?
Ja, het kan nog gekker. Lammert vertelt over de start van de nieuwe week. We hebben er geen zin in, het is namelijk maandagmorgen. Maar hoe draaien we dit om? De filosoof vertelt dat hij teams aanraadt een week lang ‘tegendraadse’ dingen te doen, dingen die je normaal niet zou doen door de mening die anderen erover hebben. Lammert daagt ons uit: wat ga jij doen komende week doen? Wij Wel dacht na:

Één van ons wilde tijdens het sporten wél eens opgeven, als de instructeur zei dat iedereen door moet gaan. Nummer twee wilde op alles ‘nee’ zeggen, terwijl ze alles accepteert. Nummer drie heeft een heel leuk boek, die ze het liefst wil verder lezen tijdens een college (sorry, Lammert).  En nummer vier wilde zonder make-up en in huispak lekker eens de deur uitgaan. 

Kortom, iedereen heeft zo zijn ideeën voor een weergaloos leven. Wij herkenden ons heel erg in het verhaal van Lammert en hebben enorm genoten van zijn college. En dat boek? We wachten inmiddels met smart totdat die op de deurmat ligt. 

Allemaal filosoof? Wij Wel!