PR van de toekomst

In den beginne waren er grote PR bureaus die scoorden met grote publicaties voor klanten op tv of in de krant. In vergelijking met die tijd (lees: jaren negentig) is het medialandschap drastisch veranderd. Nieuwe mediakanalen doen hun intrede en hierdoor wordt het steeds lastiger een (groot) publiek te bereiken. Als PR bureau is het daardoor meer dan ooit belangrijk om te laten zien wat de daadwerkelijke meerwaarde is van jou, als bureau. Hoe toon je dat dan aan? En hoe ga je mee in de ontwikkelingen die elkaar al jaren in rap tempo opvolgen? Jos Govaart, oprichter en eigenaar van het enorm succesvolle PR bureau Coopr, laat ons zien hoe het volgens hem zou moeten zijn.

Geld speelt een rol
Uurtje-factuurtje is echt niet meer van deze tijd. Daar doet Coopr dan ook niet aan. Ze werken wel op projectbasis. Ze maken dus afspraken over wat er gemaakt of gedaan moet worden en maken een projectprijs. Maar nog beter zou Jos het vinden als ze value based pricing kunnen toepassen. Dus effecten meten van de meest succesvolle projecten en hierover berekenen wat die projecten dan zouden moeten kosten. Volledige transparantie: dit levert het op, dus dit kost het.

Maak keuzes
Het valt op dat bedrijven vaak met iedereen willen communiceren, maar dat kan dus helemaal niet. Zoek naar de sweet spot; dat hele specifieke stukje waarbij jij jouw meerwaarde als organisatie inzet om in die éne prangende behoefte van je klant te voorzien. Er zijn talloze effectieve voorbeelden. Twee daarvan:

De nivea sunslide – een glijbaan waar kinderen direct door werden ingesmeerd. Kinderen haten het om ingesmeerd te worden, maar niet als ze tegelijk mogen glijden.

Will it blend – Blendtec laat zien dat hun blenders écht alles blenden.

Bereik is leuk, maar wat heb je bereikt?
Het gaat tegenwoordig niet meer om aantallen lezers, kijkers en luisteraars van je content. Bereik is hartstikke leuk, maar wat heb je hiermee bereikt? Wat heeft het je opgeleverd? Mensen krijgen tegenwoordig veel meer prikkels dan vroeger en kort door de bocht gezegd: hoe meer prikkels hoe minder effect. Jos gelooft daarom niet in het meten van bereik, maar wel in het meten van bijvoorbeeld engagement. Dan weet je veel beter wat het je heeft opgeleverd.

En natuurlijk is het voor onze minor PR bureaus straks belangrijk te weten hoe je een pitch wint. De tips van Jos:
-       Het gaat uiteindelijk om de chemie. Zorg dat je vertrouwen wekt dat jij de opdracht aan kunt;
-       Doe je huiswerk. Je wint een pitch nooit met het beste idee, maar wel als je goed begrijpt hoe de wereld van jouw klant werkt;
-       Begrijp wie je tegenover je hebt. Wil je klant een snel antwoord of zijn ze juist gericht op menselijk contact en samenwerking;
-       Zorg dat je een team bent en maak bijvoorbeeld ook afspraken over wie welke vragen beantwoordt;
-       Als je presenteert, laat dan zien dat je het leuk vindt! En houd het simpel; teveel opsmuk is echt niet nodig en kost bovendien veel te veel tijd;
-       OEFENEN, OEFENEN, OEFENEN!