Debatteren is SEXI

We zien ze regelmatig op televisie en deze week zelfs nog in de Tweede Kamer: debatten. Vaak is het een schouwspel om naar te kijken. Veel theater, hyperbolen en emotie. Dat niet alleen. Gastspreker John Bijl leert ons: een debat is veel meer dan dat. Een debat is een beleidsinstrument. Hij geeft ons drie tips om goed te debatteren

1. Richt je op de twijfelaar

De mensen die voor of tegen zijn hebben al gekozen en zijn vaak lastig ‘over te halen’. De twijfelaar wíl juist overtuigd worden, want die moet zijn mening nog vormen over een bepaald onderwerp. Daar ben jij dan voor, als goed debater.

2. Spreek beeldend

Zorg dat je argumentatie in plaatjes is. Oftewel: mensen kunnen zich visueel voorstellen wat jij bedoelt. Zoals Theo Hendriks al eens eerder zei: “praat in woorden die in een kruiwagen passen.”

3. Wijs aan, leg uit, vat samen

Zorg dat je allereerst het probleem aanhaalt en jouw kernboodschap daarover uitspreekt. Onderbouw jouw kernboodschap vervolgens met heldere, beeldende argumenten en vat vervolgens samen wat je hebt gezegd. Heerlijk helder, dus. Doe dit óók in jouw reactie op een ander.

SEXI

Oh ja, hij had het ook over SEXI. SEXI? Yep, een fijn ezelsbruggetje dat je in je achterhoofd kunt houden als je gaat argumenten. SEXI staat voor: state, explain, illustrate. Eerst benoem je jouw boodschap, vervolgens leg je het uit en geef je er concrete voorbeelden bij. Voorbeelden die mensen kunnen visualiseren. 

De twijfelaars worden toegesproken!